Evenimentul Zilei > Actualitate > Tancul ucrainean T-84, la teste în SUA. Ce vrea să afle armata americană
Tancul ucrainean T-84, la teste în SUA. Ce vrea să afle armata americană

Tancul ucrainean T-84, la teste în SUA. Ce vrea să afle armata americană

Tancul ucrainean T-84 va fi testat în SUA. Primele exemplare din temuta mașină de luptă au ajuns la cel mai mare centru de testare al armatei americane.

Tancul ucrainean T-84 a fost dus de US Army la cel mai mare centru de testare al țării, Yuma Proving Ground.

Ediția de anul trecut a publicației militare Outpost a dezvăluit, în premieră, imagini cu tancul T-84 la centrul de testare din Yuma. Aceta este o versiune îmbunătățită a tancului T-80UD.

Tancul ucrainean T-84. Caracteristici tehnice

Tancul ucrainean are instalat sistemul de protecție activă (ASP) Drozd. El a fost văzut la baza de la Yuma (statul Arizona), alături de alte vehicule sovietice sau rusești folosite de armata americană pentru antrenamentul trupelor.

În 2003, guvernul SUA a primit patru tancuri T-84 din Ucraina. Cele patru vehicule de luptă au fost duse la centru de testare al US Army din Aberdeen, între decembrie 2003 și ianuarie 2004.

Primul prototip al tancului T-84 a fost fabricat în 1994. În același an s-a luat decizia de a se produce mai multe aastfel de vehicule. Ulterior, a fost obiectul a multe teste făcute de compania producătoare și de armată.

După ce a trecut cu bine programul de testare, la sfârșitul anilor 90, T-84 a întrat în serviciul Armatei din Ucraina în 1999. Pe 24 august 2000, zece astfel de vehicule au participat la parada dedicată aniversării a 10 ani de intependență a Ucrainei.

T-84, protejat de un ASP Drozd

Sistemul de protecție activă Drozd este primul APS operațional sovietic, dezvoltat între 1977 și 1982.

Sistemul a fost dezvoltat pentru a proteja vehiculele blindate de grenade anti-tanc și de rachete anti-tanc ghidate (ATGM). Acesta folosește un sistem primitiv de radar pe fiecare parte a turele pentru a detecta proiectilele care se apropie. Un filtru al procesorului radarului este setat astfel încât să răspundă doar la proiectilele care se apropie cu o viteză specifică rachetelor anti-tanc ghidate.

După ce sunt astfel detectate, proiectilele ce vin spre tanc sunt „vânate” de niște proiectile cu rază scurtă de acțiune, cu fragmentare, similare mortierelor. Sistemul Drozd oferă protecție pe o rază de 60 de grade în jurul turelei, lăsând lateralele și partea din spate vulnerabile.