Unul dintre scenariile principale pentru o posibilă ofensivă chineză împotriva insulei se bazează pe o vastă operațiune amfibie , probabil dublată de o operațiune aeriană.

În orice caz, Armata Populară de Eliberare (PLA) pare să se pregătească pentru aceasta, ceea ce nu înseamnă că nu va folosi și alte mijloace. Printre ele, poate fi luată în considerare și o blocadă navală a insulei Taiwan.

În ambele cazuri, forțele armate taiwaneze au nevoie de capacități pentru a menține puhoiul chinez la distanță. Săptămâna trecută, administrația Trump a autorizat vânzarea către Taiwan a 135 de rachete de croazieră 135 AGM-84 SLAM ER (Standoff Land Attack Missile/ Expanded Response), cu o rază de acțiune de 270 km, precum și vânzarea a 11 sisteme de artilerie M142 HIMARS, capabile să tragă rachete GMLRS-U ghidate de GPS și având o rază de acțiune de 70 km, precum și rachete ATCMS (Army Tactical Missile System) care pot atinge o țintă la 300 km distanță.

Beijing anunță sancțiuni

Anunțarea acestor contracte potențiale a determinat în mod evident China să reacționeze, care a promis să răspundă cu sancțiuni împotriva diviziunilor „defense” ale companiilor americane Boeing, Lockheed-Martin și Raytheon.

În timp ce, în comparație cu predecesorul său de la Casa Albă, președintele Donald Trump a adoptat o atitudine mult mai favorabilă față de Taiwan, mergând până la punctul de a sugera că pune la îndoială principiul „ Chinei unice” (o linie roșie pentru Beijing), Defense Security Cooperation Agency (DSCA), agenția responsabilă cu exporturile de material militar american, a declarat, săptămâna aceasta,  că a autorizat vânzarea către Taipei a 400 de rachete anti-navă RGM-84L-4 Harpoon Block II și 100 de sisteme de apărare Harpoon Coastal Defense Systems (HCDS) pentru o sumă care ar putea atinge 2,37 miliarde de dolari.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE