De această dată, lucrările de dezafectare nu sunt realizate de către lucrătorii Administraţiei Domeniului Public Sector 4, ci chiar de cei 8 proprietari în culpă, care s-au conformat termenelor somaţiilor primite şi dispoziţiei Edilului Sectorului 4. În toate cele 8 cazuri este vorba despre agenţi economici care îşi desfăşoară activitatea pe domeniul privat, însă, care se extinseseră, ocupând neautorizat domeniul public. Suprafaţa care face obiectul încălcării legislaţiei în vigoare totalizează 961 mp, aceasta fiind „exploatată” ilegal de câţiva ani, fără ca respectivii să achite taxele aferente ocupării domeniului public.  

De altfel, aceasta a fost şi modalitatea prin care Primarul Cristian Popescu – Piedone i-a depistat, solicitând o situaţie Direcţiei Generale de Impozite şi Taxe Locale Sector 4. Confruntând datele furnizate, cu situaţia din teren, Edilul a constatat că respectivii îşi extinseseră abuziv proprietatea, plătind însă taxe doar pentru ceea ce figura în documente ca aparţinându-le, nu şi pentru domeniul public pe care îl ocupau ilegal.

„Pentru încălcarea prevederilor legale, cei aflaţi în ilegalitate au fost sancţionaţi cu amenzi totalizând 50.000 de lei. Chiar dacă s-au conformat termenului de 48 de ore pe care l-am impus prin somaţii, totuşi, prejudiciul creat Bugetului Local prin neplata taxelor aferente ocupării domeniului public rămâne, iar pentru remedierea acestei situaţii, am dispus ca fiecare dintre ei să achite retroactiv, pentru ultimii 5 ani, aşa cum prevede Legea, ceea ce ar fi trebuit să plătească pentru suprafeţele pe care până astăzi le-au ocupat abuziv. Nu tolerăm abateri de la legislaţia în vigoare. Sectorul 4 nu este Vestul Sălbatic, să construiască fiecare unde doreşte, după bunul plac, fără să ţină seama de situaţia juridică a terenului. Verificările vor continua şi în perioada următoare, astfel încât, îi avertizez pe toţi cei care încă mai cred că pot eluda Legea, că riscă amenzi drastice, fapt pentru care ar face bine să intre în legalitate”, a declarat Cristian Popescu – Piedone.

Totuşi, există şi excepţii de la cazul celor 8 proprietari, care au dovedit respect faţă de decizia administrativă adoptată de Autoritatea Locală Sector 4 şi au trecut la dezafectarea construcţiilor ilegale. Astfel, în cazul altor 2 clădiri ridicate în aceeaşi zonă, cu încălcarea limitei de proprietate, proprietarii, deşi somaţi, nu au trecut până în acest moment la eliberarea domeniului public. Într-una dintre situaţii este vorba despre o clădire cu destinaţia spaţiu comercial, care se află într-o proporţie de 90% în afara limitei proprietăţii, ocupând ilegal domeniul public, fără a respecta amplasamentul stabilit prin proiectul tehnic.

În consecinţă, Primarul Cristian Popescu – Piedone a dispus ca vineri, orele 10.00, prin A.D.P. Sector 4, să se treacă la dezafectarea respectivelor construcţii, costurile aferente efectuării lucrărilor urmând a fi suportate de proprietari. Fie că sunt executate de către proprietari sau de Autoritatea Locală Sector 4, concomitent cu lucrările de dezafectare, s-a trecut deja la salubrizarea şi reamenajarea domeniului public din zona respectivă.