Evenimentul Zilei > Politica > Susținere pentru protestatarii anti-restricții. Asociația NEAMUNIT vorbește despre o nouă revoluție
Susținere pentru protestatarii anti-restricții. Asociația NEAMUNIT vorbește despre o nouă revoluție

Susținere pentru protestatarii anti-restricții. Asociația NEAMUNIT vorbește despre o nouă revoluție

O asociație civică, condusă de un actor, Aureliu Surulescu, își declară susținerea pentru protestele anti-restricții din aceste zile și propune o listă de revendicări.

Protestele anti-restricții, organizate în aceste zile sunt susținute de Asociația NEAMUNIT, condusă de actorul Aureliu Surulescu (foto). Într-un comunicat de presă, asociația condamnă violențele din cadrul mișcărilor de protest și se delimitează de acestea. Pe de altă parte, se arată în document, membrii Asociației și simpatizanții ei, se adaugă manifestațiilor anti-abuz și propune o listă cu revendicări.

„Asociația NEAMUNIT salută și susține protestele cetățenilor români și ale adevăratei societăți civile din România, care au avut loc în toată țara în ultimele zile, împotriva restricțiilor și abuzurilor din ultimul an. Membrii și simpatizanții Asociației NEAMUNIT s-au alăturat protestelor pașnice și civilizate din capitală și din mai multe orașe și declară că nu aprobă sub nicio formă violențele de stradă care au apărut sporadic și care par planificate după un șablon care a reușit să compromită alte mișcări de protest legitime din trecut”, se arată în comunicatul de presă.

 Asociația NEAMUNIT vorbește despre o nouă revoluție

Comunicatul Asociației NEAMUNIT

„Asociația NEAMUNIT salută și susține protestele cetățenilor români și ale adevăratei societăți civile din România, care au avut loc în toată țara în ultimele zile, împotriva restricțiilor și abuzurilor din ultimul an.

Membrii și simpatizanții Asociației NEAMUNIT s-au alăturat protestelor pașnice și civilizate din capitală și din mai multe orașe și declară că nu aprobă sub nicio formă violențele de stradă care au apărut sporadic și care par planificate după un șablon care a reușit să compromită alte mișcări de protest legitime din trecut.

Ne delimităm categoric de toți factorii care încearcă să perturbe și să deturneze intenționat cauza manifestațiilor și denunțăm încercările partidelor politice de a se urca pe valul indignării legitime și corecte a românilor.

 

Asociația condamnă încercările de demonizare a protestatarilor

Ne declarăm profund dezgustați de încercările mizerabile ale unor politicieni, ale unei mari părți din mass-media și ale unor așa-ziși «formatori de opinie» de a demoniza protestatarii pentru drepturi și libertăți și de a-i eticheta drept «analfabeți funcționali (sic!)», „extremiști», «xenofobi» și «fasciști».

Ni se pare că ne întoarcem la stalinismul din anii ’50, sau în anii ’90 ai regimului Iliescu, când tinerii curajoși care protestau contra abuzurilor și limitării unor drepturi erau puși la zid drept „golani” sau «bandiți legionari», doar pentru că își declarau public credința și dragostea de țară și cereau dreptate și libertate.

Noi am fost, suntem și vom fi alături de români și în acest moment de grea încercare, pentru a depăși împreună criza politică, morală, economică și sanitară fără precedent în care ne-au aruncat măsurile luate de niște conducători incompetenți, dacă nu și corupți, și de o clasă politică iresponsabilă, lipsită de loialitate față de cetățeanul român obișnuit.

Mai puțin participanți la proteste și Jandarmeria îi amendează pe toți

Revendicările Asociației NEAMUNIT

Revendicările principale pe care le susținem la acest moment sunt:

Renunțarea la guvernarea prin acte normative neconstituționale.

Eliminarea obligativității purtării măștilor în spații publice deschise.

Eliminarea obligativității purtării măștilor de către elevi.

Redeschiderea tuturor restaurantelor, teatrelor, cinematografelor, muzeelor, sălilor de sport și fitness, și stadioanelor, cu măsurile necesare.

Eliminarea pseudo-educației online, pentru toate unitățile de învățământ, de la grădiniță până la facultate.

Program la supermarket până la 23.00

Interzicerea blocării unor spitale întregi pentru bolnavi de covid cu forme ușoare și medii, în timp ce numeroși români care suferă de alte afecțiuni grave nu mai au acces normal la sistemul de sănătate.

Decalarea carantinei de noapte începând cu ora 00:00.

Programul supermarketurilor să fie până la ora 23:00.

Declarația pe propria răspundere să conțină libera circulație și pentru: ziariști, voluntari, asociații, îngrijire copii/vârstnici, deplasare îngrijire gospodării din alte localități.

Protest , protestatari, proteste

Achiziții transparente pentru echipamentele medicale

Să existe transparență totală privind achizițiile făcute de stat pentru spitale, materiale sanitare, măști, dezinfectanți, combinezoane.

Accesul nerestricționat al presei și reprezentanților ONG-urilor la ședințele Grupului de Comunicare Strategică.

Comunicarea clară și transparentă a modului de calcul al ratei infectărilor și al realizării statisticilor prinvind evoluția pandemiei.

Abandonarea ideii de «pașaport de vaccinare» și a limitării accesului în diferite spații publice pentru cetățenii nevaccinați.

Interzicerea oricăror constrângeri exercitate de către angajatori privind vaccinarea angajaților.

Punerea la dispoziția cetățenilor a unui număr de tel-verde și whatsapp cu accesul presei pentru reclamarea de: forțare a angajaților de a se vaccina; abuzuri ale medicilor în spitale; abuzuri ale forțelor de ordine.

Raed Arafat, prima reacţie despre protestele din România

Demisia lui Raed Arafat și Vlad Voiculescu

Informarea zilnică asupra necesitații și oportunității măsurilor luate.

Sărbătorile religioase ale tuturor cultelor să fie lăsate libere, fără restricții de ore și participare cu ajutorul factorilor decizionali ai statului și implicarea organizatorică a acestora pentru o bună desfășurare a serviciilor religioase în actualul context.

Demiterea lui Vlad Voiculescu din funcția de ministru al sănătății.

Demiterea lui Raed Arafat din toate funcțiile publice”.

Asociația solicită tuturor celor care îi împărtășesc punctul de vedere să i se alăture în demersurile sale.