După o serie de dezbateri cu specialişti şi asociaţii de pacienţi, Ministerul Sănătăţii a definitivat pachetul de bază, care prevede clar serviciile de care vor beneficia românii, în baza asigurării medicale.
Dacă cei care nu contribuie la fondul de asigurări vor avea dreptul doar la servicii la Urgenţe, tratament pentru boli cu potenţial endemic (gripă, TBC etc.) şi planificare familială, asiguraţii vor putea beneficia de o gamă mai largă de servicii. Vor exista însă şi o serie de limitări, iar internările în spital se vor face în funcţie de criterii de prioritate. Cei care nu reprezintă urgenţe vor fi trecuţi pe lista de aşteptare.
Bolnavii, evaluaţi "multidisciplinar"
Accentul se va pune pe prevenţie. Astfel, tinerii între 18 şi 39 de ani fără simptome de boală vor avea dreptul la o consultaţie la trei ani, efectuată de medicul de familie, însă, atunci când fac un episod de boală acut, vor putea merge la doctor ori de cât ori au nevoie, până îşi rezolvă problema, a precizat ministrul Eugen Nicolăescu. În forma iniţială, pachetul prevedea doar două consultaţii pentru un episod de boală. Pentru supravegherea gravidelor, sunt recomandate opt vizite prenatale.
O noutate reprezintă şi introducerea consultaţiilor multidisciplinare în ambulatoriu pentru pacienţii cu afecţiuni complexe. De exemplu, în cazul unui bolnav care suferă de diabet şi dezvoltă complicaţii oftalmologice, neurologice, cardiologice, renale, "o dată pe an, se asigură o consultaţie multidisciplinară în care echipa discută cazul. Oftalmologul, neurologul, diabetologul stau la masă şi discută cazul respectiv, în ambulatoriu", au explicat reprezentanţii MS. De asemenea, în ambulatoriul de specialitate au fost introduse noi tipuri de analize, teste speciale pentru bolile autoimune şi endocrine, analize care acum nu sunt decontate.

Te-ar putea interesa și: