Evenimentul Zilei > Vremea > Surpriza începutului de an vine de la meteorologi. Temperaturi anormale în toată țara
Surpriza începutului de an vine de la meteorologi. Temperaturi anormale în toată țara

Surpriza începutului de an vine de la meteorologi. Temperaturi anormale în toată țara

Prima lună a anului 2021 va veni cu temperaturi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă și cu precipitații normale.

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au actualizat prognoza meteo pentru următoarea perioadă, imediat după Anul Nou. Conform prognozei anunțate de meteorologi, în prima lună din anul 2021 temperaturile vor fi mai ridicate decât în mod obișnuit și se vor înregistra precipitații normale.

În ultimele zile ale anului, în săptămâna cuprinsă între 28 decembrie și 4 ianuarie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă. Estimarea este valabilă pentru toate regiunile țării, temperaturile pozitive fiind ceva mai accentuate în zona de sud-est. Regimul pluviometric va fi local excedentar în zona Carpaților Meridionali, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

În cea de-a doua săptămână a anului 2021, 4 – 11 ianuarie, meteorologii anunță că vremea își va menține aceleași caracteristici. Temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Va ploua mai mult ca de obicei, iar cantitățile de precipitații vor fi în general excedentare în regiunile extracarpatice, dar mai ales în zonele montane și sub-montane din jumătatea sudică a țării. În rest nivelul ploilor vor crește dar, nu foarte mult, menținându-se apropiate de cele normale pentru acest interval.

Ultimele două săptămâni ale lui ianuarie

În săptămâna 11 – 18 ianuarie, temperaturile medii ale aerului vor avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluiovmetric estimat pentru această perioadă va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, în toate regiunile.

Mediile valorilor termice, în săptămâna 18 – 25 ianuarie, se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor fi posibil excedentare, local, în nord- vestul țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Cum va fi vremea după Crăciun

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare meteo de precipitaţii şi intensificări ale vântului, valabilă de sâmbătă, ora 10:00, până luni, la ora 10:00. Potrivit meteorologilor, la munte vor predomina ninsorile şi se va depune strat nou de zăpadă, local mai consistent în Carpaţii Meridionali şi de Curbură.

Pe parcursul zilei de duminică (27 decembrie) vântul va avea intensificări, iar în jumătatea de sud a ţării temporar vor fi precipitaţii moderate cantitativ, sub formă de ploaie. În seara de sâmbătă (26 decembrie) şi noaptea de sâmbătă spre duminică (26/27 decembrie), când în sudul Banatului, al Transilvaniei şi al Moldovei şi pe alocuri în Oltenia şi Muntenia, vor fi mai ales ninsori şi lapoviţă.