Evenimentul Zilei > Social > Programul așteptat de zeci de mii de români începe în ianuarie. Care este valoarea voucherelor
Programul așteptat de zeci de mii de români începe în ianuarie. Care este valoarea voucherelor

Programul așteptat de zeci de mii de români începe în ianuarie. Care este valoarea voucherelor

Noul program Rabla pentru electrocasnice va începe din luna ianuarie 2021. Ce vouchere pot primi românii în schimbul aparaturii vechi?

Noul ministru desemnat al Mediului, Tanczos Barna, a declarat că noul program Rabla pentru electrocasnice va începe încă din prima lună a noului an.

Întregul proiect va fi demarat după ce aplicaţia informatică va fi remediată, iar bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) va fi aprobat.

Când începe programul Rabla?

Jurnaliștii l-au asaltat cu întrebări încă de când a preluat mandatul de ministru al Mediului de la Mircea Fechet.

„Programul (Rabla pentru eletrocasnice) din păcate a pornit cu stângul. Pentru a avea siguranţa funcţionării sistemului informatic, nu putem porni zilele acestea, ci în cursul lunii ianuarie, când vom avea şi bugetul AFM. Trebuie să avem siguranţa că este sigur”, a spus Tanczos.

Ce probleme s-au înregistrat în aplicația programului?

„Am discutat luni de zile de acest program, dar aplicaţia informatică, atunci când a fost pusă testelor de utilizare intensă, zeci de mii de utilizatori simultan, pur şi simplu nu a funcţionat, au existat deficienţe în arhitectura aplicaţiei. Este obiectul unui contract de prestări servicii între AFM şi o societate comercială.

Suntem într-un stadiu avansat, 40.000 de utilizatori simultan permite acum, dar trebuie să fim 100% sigur că aplicaţia va funcţiona. Nu am vrut să riscăm să facem ministerul de râs a doua oară”, a spus fostul ministru.

Suntem la stadiul în care am trimis către ministerele avizatoare Horătârea de Guvern ce urmează să fie adoptată într-o şedinţă ulterioară. Aşteptăm eventuale observaţii ale ministerelor”, a mai spus fostul ministru Mircea Fechet.

Valoarea voucherelor oferite de stat

– 300 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;

– 400 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţă energetică cel puţin A++;

– 400 lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;

– 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu
eficienţă energetică cel puţin A++;

– 400 lei pentru televizoare cu eficienţă energetică cel puţin A;

– 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;

– 200 lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;

– 500 lei pentru laptopuri;

– 300 lei pentru tablete.