Evenimentul Zilei > Vremea > Vremea. Vești neplăcute de la meteorologi. Prognoza ANM pe o lună indică o iarnă atipică
Vremea. Vești neplăcute de la meteorologi. Prognoza ANM pe o lună indică o iarnă atipică

Vremea. Vești neplăcute de la meteorologi. Prognoza ANM pe o lună indică o iarnă atipică

Ne așteaptă o lună cu valori termice mai ridicate decât normalul acestei perioade, însă cu multe precipitații, dar nici acestea sub formă de zăpadă, cum ar fi fost normal la sfârșit de decembrie și în ianuarie.

Săptămâna 21.12.2020 – 28.12.2020

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în toate regiunile, cu o abatere termică pozitivă mai accentuată local în regiunile centrale și în extremitatea de sud a țării.â

Temperaturile medii vor varia de la valori pozitive în Câmpia de Vest și Dobrogea, până la -4 grade în Carpații Orientali.

Regimul pluviometric va fi excedentar în toată țara, dar mai ales în zonele montane.

Cantitățile de precipitații vor fi cuprinse între 15 litri pe metru pătrat în Maramureș și, local, în Apuseni și sub 5 litri/mp în Moldova.

Săptămâna 28.12.2020 – 04.01.2021

Temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sud-estice.

În Dobrogea va fi cel mai cald, dar temperaturi medii pozitive se vor înregistra și în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei. Ceva mai frig va fi în restul Transilvaniei și nordul Olteniei, iar cele mai scăzute temperaturi se vor înregistra în Carpații Orientali și estul Carpaților Meridionali.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în zonele montane și sub-montane din jumătatea sudică a țării, dar și local în regiunile estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Cel mai mult va ploua – cantități de peste 15 litri pe metru pătrat – în Maramureș, Carpații Occidentali și vestul Carpaților Meridionali, iar cel mai puțin în Moldova și estul Podișului Transilvaniei.

Săptămâna 04.01.2021 – 11.01.2021

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Regimul pluviometric estimat pentru această săptămână va fi excedentar în regiunile extracarpatice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 11.01.2021 – 18.01.2021

Valorile termice se vor situa în general în jurul celor normale pentru această perioadă, posibil ușor mai ridicate în regiunile sud-estice.

Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în sud-est, iar în
rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.