Evenimentul Zilei > Social > Surpriză de pe frontul COVID. S-a vindecat de boală în cinci zile
Surpriză de pe frontul COVID. S-a vindecat de boală în cinci zile

Surpriză de pe frontul COVID. S-a vindecat de boală în cinci zile

O femeie în vârstă de 105 ani s-a vindecat de COVID-19 după numai cinci zile, în condițiile în care suferea de mai multe afecțiuni cronice.

Femeia, pe numele său Huriye Baskapan, se afla la nepoți, pentru câteva zile, în localitatea Sile, din municipiul Istanbul, din Turcia. La un moment dat ea a început să acuze o stare de slăbiciune și să se plângă de lipsa poftei de mâncare. Nepoții au anunțat medicii care au testat-o pentru depistarea infecției cu noul coronavirus. Dat fiind că rezultatul testului pentru COVID-19 a ieşit pozitiv, Huriye Baskapan a fost internată de urgență la spital pentru tratament.

Cu acest prilej, dat fiind vârsta ei foarte înaintată, cadrele medicale i-au diagnosticat şi alte boli cronice la ficat şi la rinichi şi au decis să-i administreze o medicaţie agresivă timp de două zile, după cum a declarat medicul Emre Uzge. Acest medic s-a ocupat de îngrijirea bătrânei, la spitalul din Sile, după cum relatează agenția turcă de știri Anadolu citată de EFE.

După cinci zile de îngrijiri, Huriye Baskapan s-a recuperat, în ciuda vârstei înaintate și a fost externată alături de familia sa, care a fost diagnosticată, de asemenea cu COVID-19. De altfel, și membrii familiei bătrânei s-au recuperat destul de repede.

Trebuie spus că Turcia, o ţară cu 80 de milioane de locuitori, a fost relativ puţin afectată de primul val de pandemie, din primăvară. Nu același lucru se poate spune despre cel de-al doilea val al coronavirusului care a lovit în plin. Pentru prima oară Turcia a depăşit, luni, pragul de două sute de decese, înregistrând într-o singură zi 203 de morţi, după cum au anunțat responsabilii din cadrul Ministerului Sănătății.

Cu toate acestea, primăria orașului Istambul, un oraş cu 16 milioane de locuitori, a asigurat că sunt raportate în fiecare zi câte 200 de decese provocate de „o boală contagioasă”. Registrele municipale arată că în ultimele zile s-au înregistrat 400 de decese zilnic, în condiţiile în care înainte de valul doi al pandemiei erau raportate circa 200 de decese pe zi.