Femeia, pe numele său Huriye Baskapan, se afla la nepoți, pentru câteva zile, în localitatea Sile, din municipiul Istanbul, din Turcia. La un moment dat ea a început să acuze o stare de slăbiciune și să se plângă de lipsa poftei de mâncare. Nepoții au anunțat medicii care au testat-o pentru depistarea infecției cu noul coronavirus. Dat fiind că rezultatul testului pentru COVID-19 a ieşit pozitiv, Huriye Baskapan a fost internată de urgență la spital pentru tratament.

Cu acest prilej, dat fiind vârsta ei foarte înaintată, cadrele medicale i-au diagnosticat şi alte boli cronice la ficat şi la rinichi şi au decis să-i administreze o medicaţie agresivă timp de două zile, după cum a declarat medicul Emre Uzge. Acest medic s-a ocupat de îngrijirea bătrânei, la spitalul din Sile, după cum relatează agenția turcă de știri Anadolu citată de EFE.

După cinci zile de îngrijiri, Huriye Baskapan s-a recuperat, în ciuda vârstei înaintate și a fost externată alături de familia sa, care a fost diagnosticată, de asemenea cu COVID-19. De altfel, și membrii familiei bătrânei s-au recuperat destul de repede.

Trebuie spus că Turcia, o ţară cu 80 de milioane de locuitori, a fost relativ puţin afectată de primul val de pandemie, din primăvară. Nu același lucru se poate spune despre cel de-al doilea val al coronavirusului care a lovit în plin. Pentru prima oară Turcia a depăşit, luni, pragul de două sute de decese, înregistrând într-o singură zi 203 de morţi, după cum au anunțat responsabilii din cadrul Ministerului Sănătății.

Cu toate acestea, primăria orașului Istambul, un oraş cu 16 milioane de locuitori, a asigurat că sunt raportate în fiecare zi câte 200 de decese provocate de „o boală contagioasă”. Registrele municipale arată că în ultimele zile s-au înregistrat 400 de decese zilnic, în condiţiile în care înainte de valul doi al pandemiei erau raportate circa 200 de decese pe zi.