Vești bune de la Ministerul Muncii. Măsurile de susținere a firmelor afectate de pandemie au fost prelungite
- Ionel Sclavone
- 5 decembrie 2020, 12:40
Guvernul a prelungit, până pe 30 iunie 2021, perioada pentru care va fi acordat sprijinul financiar destinat angajaților care intră în șomaj tehnic din cauza pandemiei de COVID-19.
În şedinţa de vineri, Executivul condus de Ludovic Orban a prelungit până la 30 iunie 2021 acordarea indemnizaţiei de şomaj tehnic pentru domeniile restricţionate de autorităţi şi a prelungit, tot până la 30 iunie 2021, acordarea indemnizaţiei pentru reducerea timpului de muncă al angajaţilor. Măsura a fost adoptată pentru că sprijinul financiar al statului acordat celor a căror activitate a fost afectată de restricțiile impuse din cauza răspândirii COVID-19 s-ar fi acordat doar până la 31 decembrie 2020.
De asemenea, Guvernul a modificat ordonanța de urgență care prevede acordarea unei indemnizaţii de la stat pentru reducerea timpului de muncă al angajaţilor din domeniile economice afectate de pandemie. Până acum angajatorii puteau solicita, în baza OUG 132/2020, subvenții doar pentru salariații cărora le reduceau timpul de lucru cu maxim 50% din durata prevăzută în contractul de muncă. Conform noilor prevederi, acest lucru va fi posibil și în cazul reducerii cu 80% a programului de lucru.
Anunțul a fost făcut de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS), condus de Violeta Alexandru, printr-un comunicat de presă.
„Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi (vineri - n. r.), două acte normative prin care a prelungit până la 30 iunie 2021 acordarea indemnizaţiei pentru timpul redus de muncă al salariaţilor (Kurzarbeit), a celei pentru reducerea activităţii profesioniştilor, precum şi a indemnizaţiei de şomaj tehnic pentru angajaţi şi alte categorii de profesionişti. Astfel, se va prelungi acordarea şomajului tehnic (OUG 30/2020) pentru domeniile restricţionate din cauza pandemiei Covid-19, până la 30 iunie 2021. De asemenea, măsura privind timpul redus de muncă pentru salariaţi/profesionişti (OUG 132/2020) se prelungeşte până la aceeaşi dată”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.
Guvernul a mai făcut și alte modificări în conținutul OUG 132/2020. Acestea prevăd că cele 5 zile în care reducerea timpului de muncă este obligatorie nu mai trebuie să fie consecutive. În plus, după cum menționează comunicatul de presă al Ministerului Muncii, interdicţia de angajare sau subcontractare pentru activităţi similare celor supuse reducerii timpului de muncă se va aplica strict la nivelul locurilor de muncă afectate şi nu la nivelul angajatorului în ansamblul său.