Evenimentul Zilei > Economie > Finanțele verifică situația celor rămași neasigurați după ce au fost în șomaj tehnic
Finanțele verifică situația celor rămași neasigurați după ce au fost în șomaj tehnic

Finanțele verifică situația celor rămași neasigurați după ce au fost în șomaj tehnic

Ministerul Finanțelor Publice și instituțiile din subordine au demarat o verificare a condițiilor în care mai multe persoane care au beneficiat de șomaj tehnic ca măsură de limitare a efectelor negative cauzate de criza COVID-19 au constatat că nu mai figurează asigurați în sistemul național de sănătate.

„Din punct de vedere al legislației fiscale și al modului de completare a declarației 112 această situație nu trebuia să apară, având în vedere că pentru indemnizația de șomaj acordată potrivit OUG nr.30/2020 se datorează CASS, iar persoanele beneficiare ale indemnizației rămân în continuare asigurați.

Mecanismul de declarare al obligațiilor fiscale aferente indemnizațiilor de șomaj tehnic introdus prin Ordinul nr.1942/979/819/2020 din 12 mai 2020 pentru aprobarea modelului, conţinutului, modalităţii de depunere şi de gestionare a „Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate” a fost elaborat și aprobat în comun de către Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și Protecției Sociale”, informează Ministerul Finanțelor

Ministerul de Finanțe mai spune că,  în ceea ce privește calitatea de asigurat în sistemul național de sănătate, aceasta este reglementată prin Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

În acest context, instituțiile beneficiare ale informațiilor privind contribuțiile declarate prin formularul D112 au atât dreptul, cât și obligația de a propune și solicita câmpurile necesare pentru înregistrarea tuturor contribuabililor asigurați, precum și adaptarea sistemelor informatice la modelele de declarații aprobate în comun. În acest sens, înregistrarea corectă a tuturor persoanelor care beneficiază de asigurări, cade în responsabilitatea acestor instituții.

Ministerul Finanțelor Publice spune că furnizează celorlalți beneficiari ai informațiilor din formularul 112 datele exacte completate de contribuabili, așa cum au fost ele stabilite prin ordinul comun.

,,În ipoteza în care au apărut, însă, și erori de înregistrare a persoanelor asigurate din cauza completării greșite de către angajatori a formularului 112, acesta trebuie corectat prin depunerea declarației rectificative.

Pentru clarificarea tuturor acestor aspecte, având în vedere reglementările din legislația sănătății cu privire la calitatea de asigurat, este necesar și punctul de vedere al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ca autoritate competentă”, potrivit comunicatului emis, vineri, de Ministerul Finanțelor Publice.

De miercuri, cei din Finanțe colaborează cu cei de la CNAS pentru a rezolva problema pe sanatate. Poate ar trebui să arunce o privire și asupra pensiilor.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: