Conform datelor din Barometru, citate într-un comunicat UNSAR remis miercuri Agerpres, 63% dintre românii de peste 18 ani au declarat că au venituri similare celor dinaintea decretării stării de urgenţă, în timp 28% dintre ei au acum venituri mai mici. În categoria de vârstă 18-50 ani, proporţia românilor ale căror venituri au rămas la fel este de 49%, în timp ce ponderea românilor cu venituri în scădere se situează la 38%.

„Drept consecinţă, cei mai mulţi români declară că îşi vor tempera cheltuielile şi vor amâna achiziţiile în următoarea perioadă: 60% dintre cei de peste 18 ani afirmă că nu vor mai cumpăra electrocasnice, 57% spun că nu vor mai achiziţiona un autoturism, iar 54% nu vor mai merge în vacanţe în străinătate anul acesta. În pofida contextului cu riscuri sporite, nici asigurările nu sunt ferite de aceste tendinţe, fiind menţionate printre categoriile de cheltuieli ce pot fi reduse”, precizează sursa citată.

În acelaşi timp, conform studiului, 31% dintre români sunt acum mai interesaţi de asigurarea locuinţei, 28% sunt mai interesaţi de produsele de asigurare voluntare de sănătate, iar o cincime (20%) au o deschidere mai mare faţă de soluţii de protecţie financiară care acoperă şomajul.

„Pe fondul reducerii veniturilor sau schimbării situaţiei ocupaţionale, pandemia de COVID-19 a produs modificări în percepţia românilor asupra riscurilor şi în comportamentul de consum, arată datele celui mai recent Barometru UNSAR-IRES. Rezultatele complete ale cercetării sociologice anuale realizate de IRES – Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, la solicitarea UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România, vor fi publicate în luna iunie a acestui an”, se mai arată în comunicatul citat.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE