Noul sistem de rachete de sol-aer a fost desfășurat pe insulă ca urmare a relațiilor tensionate cu Rusia. Produse de compania Saab, noile rachete vor înlocui vechiul sistem mobil de apărare, considerat depășit.
"Din punct de vedere militar-strategic, insula Gotland este o regiune importantă", a declarat Micael Bydén, comandantul suprem al forțelor armate suedeze.
Potrivit acestuia, localizarea geografică a insulei oferă un avantaj militar important în ceea ce privește protecția și controlul traficului maritim, a spațiului aerian din Marea Baltică, precum și posibilitatea de a aduce acolo unități militare și armament.
Insula Gotland se află la aproximativ 330 km de Kaliningrad, unde își are sediul flota Mării Baltice a Marinei Militare Ruse. În ultimii ani, avioanele NATO au însoțit în mod repetat aeronave militare rusești care survolau fără permisiune această regiune din Marea Baltică.
De asemenea, au avut loc și alte situații, mai periculoase, în regiune, când avioane rusești au zburat în apropierea unor nave americane. În ultima vreme, Suedia, care nu este membră NATO, s-a referit în mod repetat la încălcarea spațiului său aerian de către aeronave militare rusești, dar și la alte incidente din regiunea baltică, în care este implicată Rusia.

 

 

Te-ar putea interesa și: