Evenimentul Zilei > Justitie > Subofițerul SRI care i-a furnizat informații lui Uioreanu: „Sunt fapte care nu pot fi negate. I-am spus la modul general să aibă grijă”
Subofițerul SRI care i-a furnizat informații lui Uioreanu: „Sunt fapte care nu pot fi negate. I-am spus la modul general să aibă grijă”

Subofițerul SRI care i-a furnizat informații lui Uioreanu: „Sunt fapte care nu pot fi negate. I-am spus la modul general să aibă grijă”

Plutonierul Anca Albu, de la Serviciul Filaj al SRI Cluj, a fost acuzată de DNA că i-a transmis informații nedestinate publicității lui Horea Uioreanu, președintele Consiliului Județean Cluj, arestat pentru corupție.

Mică de statură, șatenă, Anca Albu este o femeie care nu atrage atenția asupra sa. Subofițer SRI, a lucrat în marile dosare de corupție care au zguduit Clujul, de la fostul primar Sorin Apostu și până la fostul vicepreședinte al CJ Cluj, Radu Bica, amândoi arestați pentru corupție. Ea a acceptat să vorbească, pentru EVZ, despre acuzațiile care i-au fost aduse de DNA, în dosarul în care președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, a fost arestat pentru    că ar fi primit de la  omul de afaceri Ioan Bene, care a construit pista Aeroportului Internațional Cluj Napoca, suma de 278.000 de lei, pentru a aproba efectuarea de lucrări suplimentare.

DNA îl acuză pe subofițerul SRI că i-ar fi spus lui Uioreanu că este filat, în schimbul unui ajutor pe care politicianul ar fi trebuit să îl ofere privind transferul de la SRI la SIE. „Privesc situația la modul cel mai logic cu putință și de aceea am recunoscut unele dintre acuzații. Dar nu voi accepta mai mult decât am recunoscut și nici faptul că am vorbit cu Horea Uioreanu pentru ca acesta să îmi faciliteze transferul la Serviciul de Informații Externe”, spune Albu.

„Partea mea de vină mi-o recunosc”

 „În momentul în care au făcut percheziția la biroul lui Horea Uioreanu au găsit CV-ul meu, pe care tot eu i l-am lăsat subrefectului Mihnea Iuoraș, în anul 2012. Pe el îl cunosc de mai mult timp, la fel și pe Horea Uioreanu. Am fost membru PNL până în 2007, când am intrat la SRI. Subprefectul Iuoraș i-a lăsat CV-ul meu lui Horea Uioreanu, care însă nu s-a implicat deloc”, mai spune Anca Albu.

Procurorii DNA au bătut la ușa casei agentului SRI în dimineața zilei de 29 mai, la o zi după ce Horea Uioreanu a fost ridicat de acasă. În aceeași zi de 29 mai, și subprefectul de Cluj, Mihnea Iuoraș, a fost luat de acasă și dus la audieri, fiind acuzat că i-ar fi transmis mai departe lui Horea Uioreanu  informații nedestinate publicității, că este filat. Anca Albu spune că a fost dusă la sediul DNA Cluj, unde înainte de a fi audiată a fost anunțată de un ofițer SRI că a fost trecută în rezervă, unilateral.

În același dosar de scurgeri de informații, Anca Albu și subprefectul Mihnea Iuoraș au fost pus sub acuzații, iar un alt subofițer SRI, tot de la Serviciul Filaj, Antoniu Vâtcă, a fost audiat ca martor: „Am fost întrebată de procurorul militar dacă în luna martie 2014 am fost la CJ Cluj și dacă i-am spus lui Horea Uioreanu să aibă grijă. Eu am recunoscut aceste lucruri. Sunt fapte care nu pot fi negate. I-am spus la modul general să aibă grijă. Partea mea de vină mi-o accept. Am spus asta de la început, dar nu pot să accept alte acuzații. Fiecare înțelege ce vrea din expresia să aibă grijă. Eu nu i-am spus mai mult”.

"Fiecare înțelege ce vrea din expresia să aibă grijă. Eu nu i-am spus mai mult.”
Anca Albu, fost subofițer SRI

A vorbit cu subprefectul de Cluj despre „starea vremii”

O altă acuzație adusă de DNA, Secția Militară, de data asta probată cu interceptări telefonice, se referă la o discuție ciudată purtată în data de 8 aprilie 2014, între subofițerii Vâtcă și Albu. Cel care ar fi inițiat apelul a fost „filorul” Vâtcă. „Eu eram la o pregătire la București și m-a sunat colegul meu și mi-a spus să îi transmit prietenului meu să aibă grijă că suntem după el. Eu l-am întrebat: «Care prieten?» Răspunsul a fost: «Cel cu decapotabilă albastră». Atunci mi-am dat seama că e vorba de subrefectul Mihnea Iuoraș”, spune Anca Albu.

La scurt timp de la acest apel, SRI-ista l-a sunat pe subprefectul de Cluj, cu care ar fi avut o relație sentimentală, și l-a întrebat: „Cum e vremea pe la Cluj? A născut Mani (apelativul unei verișoare a prefectului – n.r.).”

Procurorul militar de la Secția Militară a DNA București încearcă să adune probe că această discuție a fost, de fapt, un avertisment. „Eu am citit toate probele de la dosar. Nu i-am spus lui Iuoraș nimic despre faptul că era urmărit. Am aflat ulterior că eu și subprefectul am fost ascultați telefonic începând cu data de 31 martie, el fiind practic urmărit și filat. La fel am fost și eu filată de către alți colegi de-ai mei. Nu înțeleg de ce colegul meu care m-a anunțat în clar este doar martor și eu sunt acuzată. La audieri, colegul meu a declarat că el a cerut informații de la mine despre Mihnea Iuoraș și nu că el a fost cel care mi-a dat informații, deși probele sunt clare”, se apără Anca Albu.

Șeful de cabinet al lui Uioreanu, Răzvan Pop,  a declarat că Anca Albu a fost în relații foarte apropiate cu subprefectul Mihnea Iuoraș, fiind la un moment dat prieteni intimi

Șeful de cabinet al lui Uioreanu, piesa acuzării

Fostul angajat al SRI Cluj mai susține că principalul martor al acuzării este șeful de cabinet al lui Horea Uioreanu, Răzvan Pop. „Acesta a declarat doar prostii despre mine și a fost persoana care a mers «cablată»la Horea Uioreanu în birou, pentru a aduna probe și mai multe. A declarat că mama mea și cu mama lui Uioreanu se cunosc, lucru neadevărat. A declarat că mama mea a fost de mai multe ori la Consiliul Județean, din nou neadevărat. Eu am fost o singură dată și am recunoscut asta”,  încearcă să se dezvinovățească  Anca Albu.

La dosar, mai susține femeia, există o discuție între Uioreanu și Răzvan Pop, la care ultimul s-ar fi dus „cablat”. Această discuție s-ar fi purtat în felul următor:

Răzvan Pop: Fata lui Mihnea ți-a mai zis ceva?
Uioreanu: Nu.
Răzvan Pop: Cu CV-ul pentru SIE, mai știi ceva?
Uioreanu: Nu, nu am făcut nimic, nu am mai vorbit.

Dosarul DNA

Potrivit procurorilor DNA, Anca Albu a folosit și i-a permis lui Horea Uioreanu accesul la informații ce nu erau destinate publicității.

„Scopul urmărit de către inculpată prin divulgarea acestor informații a fost obținerea transferului în cadrul Serviciului de Informații Externe, cu mijlocirea directă a președintelui Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu. Aceste acțiuni au fost săvârșite cu intenție, în mod repetat, prin acte materiale distincte, direct sau prin intermediul mamei sale, Silvia Bălaj, sau a subprefectului județului Cluj, Mihnea-Remus Iuoraș, la instigarea președintelui Consiliului Județean Cluj, Horia Uioreanu”, susțin procurorii DNA.

Răzvan Pop, șeful de cabinet al președintelui CJ Cluj le-a furnizat procurorilor DNA detalii consistente referitoare la legătura dintre ofițerul SRI și Horea Uioreanu. Pop a declarat că el știa despre această relație de prietenie și că ofițerul de la SRI i-a transmis informații, lui sau lui Uioreanu, și în anii trecuți, cu privire la unele acțiuni ale Serviciului Secret. Aceleași surse judiciare au mai declarat că SRI și-a dat seama că are o „cârtiță” în momentul în care între convorbirile telefonice ale președintelui CJ Cluj au început să apară discuții între politician și mama ofițerului SRI.