Evenimentul Zilei > International > SUA. Un președinte negru, gay sau o femeie. Dar nu ateu
SUA. Un președinte negru, gay sau o femeie. Dar nu ateu

SUA. Un președinte negru, gay sau o femeie. Dar nu ateu

Un sondaj Gallup arată că americanii nu au nici o problemă să voteze un președinte care nu este un bărbat alb. Dar ateismul rămâne un handicap.

Potrivit acestui sondaj, mai mult de nouă din zece americani nu au nicio problemă să voteze un candidat la președinție care este negru, hispanic, evreu sau femeie.

Încă din 1937 Institutul Gallup a început să-i chestioneze pe americani dacă ar vota un președinte care nu este alb, sau o femeie. La sfârșitul anilor 30, doar 33% din cei întrebați declarau că sunt gata să fie reprezentați de o femeie. Procentul a crescut la 54% în 1960 și la 80% în 1970.

La ora actuală, 93% din americani au declarat că ar vota pentru o femeie la Casa Albă dacă aceasta este „competentă”.

La începutul anilor 60, doar 38% din americani declarau că nu ar avea nici o problemă să voteze pentru un președinte de culoare. La ora actuală procentul este de 96%. În tabăra democraților, procentul este de 99% în timp ce în tabăra republicană el este peste 90%.

În 1980, mai puțin de 30% din americanii chestionați erau pregătiți să voteze un candidat gay sau o lesbiancă. În 2020, procentul era de 78%.
În schimb, există un subiect cu care americanii nu se arată flexibili: credința.

Anul acesta, doar 60% din americani s-au declarat în favoarea susținerii unui candidat ateu. Procentul este de 69% în tabăra democrată și doar de 41% în tabăra republicană.

Confesiunea cea mai „stigmatizată” este cea musulmană: doar 60% din americani au declarat că ar alege un candidat musulman la Casa Albă.

În privința ideologiei, americanii sunt și mai drastici: doar 45% ar vota pentru un candidat socialist.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: