Evenimentul Zilei > International > SUA şi PKK braţ la braţ: Continuă patrulările comune în Siria
SUA şi PKK braţ la braţ: Continuă patrulările comune în Siria

SUA şi PKK braţ la braţ: Continuă patrulările comune în Siria

În timp ce Turcia se pregăteşte pentru o operaţiune în nordul Siriei, SUA au anunţat că au reluat patrulările împreună cu PKK/YPG (Unităţile de Apărare a Poporului-n.trad.). Pe contul de Twitter al forţelor de coaliţie se spune: "Continuăm să ne respectăm angajamentul de a sprijini Forţele Democratice Siriene (FDS), precum şi populaţia din nord-estul Siriei". Iar emisarul special al SUA, Nicholas Granger, a declarat că se opune operaţiunii Turciei.

 În timp pregătirile pentru o operaţiune împotriva taberelor PKK din nordul Siriei continuă, SUA, care ins truiesc teroriştii pentru pilotarea elicopterelor, au mai făcut un pas. Statele Unite au anunţat că au fost reluate patrulele comune cu PKK/YPG şi au transmis organizaţiei teroriste mesajul „suntem alături de tine”. În declaraţia de pe contul oficial de Twitter al forţelor coaliţiei, aflate sub comanda SUA, se arată: „În nord-estul Siriei continuăm patrularea comună pentru asiguarea securităţii. În eforturile noastre de a crea o regiune sigură, curăţată de influenţa ISIS, continuăm să ne respectăm angajamentul de a sprijini Forţele Democratice Siriene, precum şi populaţia din nord-estul Siriei.” Un oficial de rang înalt, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a declarat pentru presa internaţională că „patrulările se vor extinde”. Iar emisarul special al Statelor Unite pentru relaţiile cu PKK, Nicholas Granger, a declarat că ţara sa se opune operaţiunii militare a Turciei. Granger a afirmat că „SUA sunt pe aceeaşi linie cu Turcia şi FDS în ceea ce priveşte calmarea situaţiei.”

Referitor la operaţiunea aeriană a Turciei în această regiune, Granger a apreciat-o ca fiind „inacceptabilă şi periculoasă” şi a exprimat îngrijorarea ţării sale faţă de operaţiunile militare. 

 Rachetele Tow au venit

„Opriţi Turcia” este apelul lansat de PKK/YPG către SUA, pe de-o parte, iar pe de altă parte continuă să maseze terorişti. Conform informaţiilor obţinute de la sursele din securitate, PKK/YPG au transportat în regiunea Al Bab, în localităţile Zuveyyen şi Shaykh Issa rachete Tow. Organizaţia a trimis în Ayn Issa, care probabil se află printre ţintele Turciei, 100 de terorişti, în localitatea Al Jalabiya din regiunda Ayn al-Arab (Kobane) aproximativ 30 de terorişti. PKK a plasat trăgători de elită în localitatea Hasda din Qamishli, iar în rapoarte este menţionat faptul că  doreşte să atace şi unităţile forţelor armate turce care se află în misiune la frontieră. Şi la Tall Rifat agitaţia continuă, acest oraş fiind o altă ţintă a operaţiunii Turciei. Printre informaţii se numără şi cele legate de faptul că organizaţia a plasat trei grupuri a câte 50 de persoane în reginea Soğaneke şi a transportat lansatoare multiple de rachete pentru atacurile împotriva forţelor armate turce aflate în misiune în regiunea Hazvan. Există şi informaţia că PKK, care beneficiază de sprijinul SUA, a transportat arme grele în Dırbesiye pentru a ataca atât militarii forţelor armate turce care execută misiuni în regiunea în care s-a desfăşurat operaţiunea Izvorul Păcii, cât şi populaţia civilă. În rapoarte se mai menţionează că PKK a concentrat într-o şcoală situată în apropierea frontierei cu Turcia arme şi muniţie, iar în localitatea Muhsenli din Manbij au fost plasate mine, notează yenisafak.com

(Traducerea Rador)