Evenimentul Zilei > International > Analiză interesantă în presa americană: „Turcia este hotărâtă în privinţa operaţiunii militare în Siria”
Analiză interesantă în presa americană: „Turcia este hotărâtă în privinţa operaţiunii militare în Siria”

Analiză interesantă în presa americană: „Turcia este hotărâtă în privinţa operaţiunii militare în Siria”

Pregătirile Turciei pentru a lansa o operaţiune terestră în nordul Siriei continuă să fie în atenţia lumii. Cel mai recent, presa din Statele Unite a relatat că discuţiile dintre oficialii americani cu omologii lor turci nu au dus la niciun rezultat. În articol este subliniat eşecul discuţiilor în privinţa convingerii Turciei de a face un pas înapoi.

Turcia şi-a pus semnătura pe operaţiunea aeriană eficientă împotriva atentatelor teroriste care au fost organizate în ultima perioadă în nordul Siriei. Ankara, care doreşte să elimine total terorismul, continuă în prezent pregătirile pentru declanşarea operaţiunii terestre. Revista Foreign Policy din SUA atrage atenţia asupra determinării forţelor armate turce în ceea ce priveşte lansarea operaţiunii. Revista menţioneză că această situaţie reprezintă pentru administraţia preşedintelui SUA, Joe Biden, o criză diplomatică: „Miercuri, secretarul apărării al SUA, Lloyd Austin, a avut o convorbire telefonică cu oficialii turci de la Ankara în încercarea de a împiedica un atac amplu al forţelor turce în Siria”, scrie Foreign Policy.

De asemenea, în articol se arată că şi James Jeffrey, fostul emisar special al SUA în Siria şi fostul ambasador al SUA la Ankara, se află la Ankara pentru a se întâlni personal cu ministrul apărării naţionale, Hulusi Akar. 

 „Nu fac niciun pas în spate”

Pe de altă parte, în articol se subliniază că discuţii asemănătoare au avut loc şi anterior, dar acestea au fost un eşec. Mick Mulroy, adjunctul secretarului apărării al Statelor Unite din timpul administraţiei Donald Trump, declară: „Turcia are dreptul să se apere.”

 Organizaţia teroristă era considerată „partener” 

Mulroy, care vorbea despre  Forţele Democratice Siriene, o organizaţie paravan al PYD/PKK (PYD-Partidul Uniunii Democratice, aripa siriană a PKK-n.trad.) ca fiind „partenerul nostru” a avansat următoarea teză: „Şi dacă /Turcia/ va forţa un atac împotriva partenerului nostru, atunci ar trebui să prezinte dovezi că şi ei au participat la aceste atentate. Dacă nu va putea să prezinte dovezi, SUA ar trebui să insiste pentru oprirea acestor operaţiuni.”, notează 

 Preşedintele Erdoğan a avertizat

Într-o declaraţie de acum câteva zile, preşedintele Recep Tayyip Erdoğan, spunea: „Organizaţia teroristă, care a înregistrat mari pierderi în operaţiunile desfăşurate de-a lungul frontierei de sud, şi-a arătat faţa urâtă prin atentatele cu mortiere comise asupra civililor din localitătile de la frontieră, făcând să curgă sângele nevinovaţilor.  Subliniez încă o dată hotărârea noastră de a elimina şi ultimul militant al organizaţiei teroriste, care în districtul Karkamış din Gaziantep a ucis un copil de 5 ani şi un tânăr profesor.”, notează yenisafak.com