Mai întâi o întâlnire cu Assad, apoi operaţiune militară?
- Adriana Popescu
- 11 octombrie 2022, 12:29
Poziţia Turciei în privinţa Siriei este foarte clară. Nu doreşte la frontieră o armată teroristă, o structură teroristă, adică PKK/PYD/YPG (PYD-Partidul Uniunii Democratice, aripa siriană a PKK/YPG-Unităţile de Apărare a Poporului, aripa militară a PYD-n.trad.).
Deci, susţine integritatea terirtorială a Siriei, şi nu divizarea ei şi joacă cu cărţile pe masă. În acest context, mutările Turciei atât pe teren, cât şi la masa negocierilor au fost până astăzi foarte critice. Iar lansarea unei noi operaţiuni militare este posibilă în orice clipă. Oricum relaţii bilaterale există şi acum între serviciile secrete ale Turciei şi Siriei, şi chiar se vorbeşte inclusiv despre o posibilă întâlnire cu Assad. Iar semnalul cel mai critic în această problemă a venit din partea preşedintelui Erdoğan prin răspunsul dat la întrebarea "Vă veţi întâlni cu Assad?". Erdoğan a spus: "Nu sunt un politician care foloseşte cuvântul 'Imposibil'". Atunci când va veni timpul, ne vom întâlni şi cu preşedintele Siriei. Însă posibilitatea unei opraţiuni militare se menţine, iar cealaltă opţiune ar putea fi o întâlnire. Şi legat de această problemă, este cunoscut şi efortul Moscovei de a găsi o cale de mijloc, de a stabili o legătură între cele două ţări... Şi bineînţeles cât de mult deranjează toate acestea Statele Unite... Dacă o astfel de întâlnire cu Assad va avea loc, posibilitatea extinderii Acordului de la Adana şi, odată cu unda verde primită din partea Rusiei, posibilitatea lansării unei operaţiuni militare sunt ridicate. Adică, mai întâi o întâlnire cu Assad, apoi operaţiunea militară.
De fapt, acesta este şi motivul furiei, agresivităţii şi a diversiunii legată de un război a Greciei şi a încercărilor teroriştilor PKK/YPG/PYD de a pătrunde în regiunile aflate sub controlul Turciei. Statele Unite le spun "Hai!" şi ei se aruncă în luptă fără să se gândească. În acest timp, pentru ca o întâlnire cu Assad să se realizeze, există şi operaţiuni de percepţie de genul "Ar aduce faţă în faţă SUA şi Turcia". Cât va mai putea să-i aducă faţă în faţă? Comploturile murdare ale SUA de până acum, atitduinea lor ostilă se vede. În acest moment, Turcia nu se luptă cu Grecia sau PKK/YPG/PYD, ci se luptă cu SUA, aceasta este realitatea. Deci, Turcia a depăşit de mult faza legată de ce vor spune Statele Unite, dacă vor reacţiona sau nu într-un fel. Ca o ţară independentă, suverană, face totul conform voinţei sale. Dacă este operaţiune militară, atunci este operaţiune militară, dacă este dialog, atunci este dialog... Iar pentru aceste lucruri nu este nevoie să ceară permisiunea cuiva... Colonelul în rezervă, expert în securitate şi terorism Coşkun Başbuğ susţine că vremea întâlnirii cu Assad a venit şi a şi trecut: "Mai întâi va fi o întâlnire cu Assad, căruia i se vor prezenta intenţiile şi obiectivul operaţiunii. Se vor afla şi cerinţele lui, şi după ce se ajunge la un numitor comun, se apasă pe buton. În cele din urmă va fi o operaţiune militară, însă după ce vor fi stabilite anumite echilibre politice. Conjunctura din acest moment necesită o evoluţie semnificativă. Adică, un acord asupra anumitor probleme între Turcia, Rusia şi Siria, şi chiar şi cu participarea Iranului, iar operaţiunea să fie lansată după acest acord..."
Operaţiunea poate fi direct în estul Eufratului, ocolind Tall Rifat?
"Poate fi şi o operaţiune simultană. Rusia controlează Tall Rifat şi Manbij, însă acolo Rusia are o cooperare intensă, la fel şi SUA au o cooperare intensă. Anterior, noi am intenţionat o operaţiune în Manbij, dar Statele Unite au masat acolo armament, echipamente militare. Rusia nu a scos nici o vorbă, nu a întrebat /SUA/ 'Ce căutaţi voi aici?'... În calcule, sunt doi vechi rivali! Deci,dacă noi vom spune să ocolim Tall Rifat, Manbij şi să începem /operaţiunea/ din estul Eufratului, este obligatoriu ca în cele din urmă să vină rândul şi acestor regiuni. Pentru că obiectivul nostru principal este să curăţăm întreg spaţiul geografic. Adică nu numai Raqqa şi Qamishli. Din acest motiv, /operaţiunea/ poate începe şi din Tall Rifat, şi din Manbij. Poate începe şi din est şi să ajungă aici. Însă conform doctrinei militare, trebuie început de la Tall Rifat şi Manbij. Bineînţeles că decizia în această problemă aparţine Statului Major şi condiţiilor de pe teren. Ei urmăresc clipă de clipă evoluţiile de pe teren şi vor decide în consecinţă...".
Ce se va întâmpla cu Statele Unite, vor ieşi din acea regiune?
"Vor opune rezistenţă cât vor putea. Din acest motiv SUA trag de timp. Din acest motiv Grecia devine agresivă, vorbeşte despre sosirea portavioanelor, de atacuri asupra navelor, etc. SUA ştiu foarte bine că Turcia va lansa această operaţiune militară, şi din acest motiv încearcă să o împiedice folosind ultimul atu. Forţa Statelor Unite de acolo este proporţională cu forţa PKK, cât de puternice sunt SUA, atât de puternic este şi PKK. Adică, atunci când va începe operaţiunea, în timp ce capul şarpelui va fi zdrobit la Raqqa, coada lui va juca la Atena. În momentul în care se va crea blocul Turcia, Rusia şi Siria, Statele Unite vor fi obligate, chiar dacă nu vor dori, să părăsească regiunea.", notează milliyet.com.tr
În concluzie trebuie să spunem că o întâlnire cu Assad şi când va avea loc această întâlnire sunt incerte, însă ceea ce este concret este faptul că Turcia, prin operaţiunile pe care le-a întreprins cu mare determinare, în cadrul unui plan cuprinzător, a schimbat pas cu pas ecuaţia foarte incertă din Siria şi a afectat jocul murdar. Acum este rândul soluţionării întregii ecuaţii... Într-un fel sau altul... Deci, din punctul de vedere al SUA este timpul renunţării la protejarea terorismului şi adoptării unei decizii înţelepte...
Traducerea: Emel - Birgül Mauki/emauki/cciulu