Lovitură de teatru după ce Rusia a anexat teritorii din Ucraina. Trădarea a venit de la marele prieten al lui Putin
- Maria Miron
- 1 octombrie 2022, 16:40
Statul turc „respinge” recenta anexare a teritoriilor ucrainene la Federația Rusă, după cum nu a recunoscut nici alipirea Crimeii la Moscova, potrivit declarației de sâmbătă a Ministerului Afacerilor Externe de la Ankara.
Asta în ciuda relației strânse pe care președintele Turciei Recep Tayip Erdogan o are cu omologul său rus Vladimir Putin.
Turcia se împotrivește anexării regiunilor ucrainene de către Rusia
„Turica nu a recunoscut anexarea Peninsulei Crimeea în urma referendumului ilegitim din 2014 şi şi-a exprimat întotdeauna susţinerea fermă a integrităţii teritoriale a Ucrainei, independenţa şi suveranitatea sa.
În conformitate cu această poziţie, adoptată din 2014, respingem decizia Rusiei de a anexa regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. Această decizie, care constituie o încălcare gravă a principiilor dreptului internaţional, nu poate fi acceptată", a transmis Ministerul de Externe turc, care condamnă referendumurile „ilegitime" din cele patru regiuni anexate recent de Rusia de la Ucraina.
Turcia, atitudine duplicitară referitor la războiul din Ucraina
Poziția Turciei referitor la problema ucraineană a fost duplicitară de la începutul războiului din Ucraina, căci preşedintele Recep Tayyip Erdogan a fost cel care a încercat să păstreze relaţii cu ambele țări implicate în conflict, ba chiar și să medieze așa-zisele discuţii de pace dintre Rusia şi Ucraina, asta în timp ce Ankara trimitea drone de luptă ucrainenilor.
Ulterior, liderul Turciei a avut o serie de întâlniri cu Vladimir Putin, cei doi șefi de stat încheind diverse acorduri în ce privește livrările de gaze și achitarea plăților în ruble. De altfel, poziția pro-Rusia a Turciei s-a evidențiat în ultimele luni când președintele Turciei a cerut ONU o „ieşire demnă" pentru toţi din acest război.
Trădarea lui Erdogan
Totuși, din cauza presiunilor din partea SUA, băncile din Turcia au decis să se retragă săptămâna aceasta din sistemul de plăţi Mir, utilizat de Rusia, și care le-a permis cetăţenilor săi să poată retrage bani din Turcia.
Postul de televiziune NTV din Turcia a transmis miercuri că nu mai există nicio bancă din țară care să accepte sistemul de plăți Mir. Potrivit presei internaționale, Turkiye Halk Bankası, TC Ziraat Bankasi și Turkiye Vakıflar Bankasi intenționează să oprească procesarea plăților prin intermediul Mir.
Decizia lor vine după ce două dintre marile bănci private din țară au luat o hotărâre similară săptămâna trecută. Președintele turc Recep Erdogan a discutat atunci cu oficiali din sistemul financiar despre alternativele la sistemul rusesc Mir, conform CNN.