Coreea de Nord dă mari bătăi de cap. Mișcarea pe care a pregătit-o regimul de la Phenian a stârnit reacții din partea SUA
- Nicolae Comănescu
- 1 octombrie 2022, 12:59
Coreea de Nord își vede nestingherită de programul nuclear și, din câte se pare, liderul Kim Jong-un a comandat un test de amploare. Mișcare a trezit deja suspiciuni la Washington.
Coreea de Nord a efectuat cinci teste de rachete balistice într-o săptămână şi probabil că se pregăteşte să efectueze un test nuclear după următorul congres al Partidului Comunist Chinez, care va începe în 16 octombrie, a declarat un oficial al comandamentului Indo-Pacific (IndoPacom). „Cred că posibilitatea unui test este mai probabilă la una sau două săptămâni după congres”, a spus oficialul respectiv, sub protecţia anonimatului.
Ce mișcare vrea să facă liderul Coreei de Nord
Estimare este în acord cu cea a serviciilor de informaţii sud-coreene, pentru care acest test nuclear, care ar urma să fie primul din 2017, ar putea avea loc între 16 octombrie şi alegerile intermediare din 7 noiembrie din Statele Unite. Deşi a subliniat că nu a fost stabilită nicio legătură între recentele teste balistice ale Phenianului şi posibilitatea unui test nuclear, şeful flotei americane din regiune, amiralul Sam Paparo, a recunoscut că acesta ar fi "un subiect îngrijorare foarte profundă”.
„Ar fi foarte îngrijorător, ar exista un răspuns. Acest răspuns s-ar face în strânsă consultare cu aliatul nostru sud-coreean şi ar fi în concordanţă cu doctrina noastră integrată de descurajare: ar încorpora toate instrumentele puterii SUA, în plan diplomatic, militar şi economic”.
Pentru şeful forţelor aeriene din regiune, generalul Ken Wilsbach, ideea că nord-coreeni au o armă nucleară este cu atât mai îngrijorătoare cu cât, spre deosebire de alte puteri nucleare, regimul de la Phenian nu consideră acest tip de armament drept instrument de descurajare pentru a nu fi folosit vreodată. "Au ameninţat că vor folosi aceste arme împotriva vecinilor lor şi chiar împotriva Statelor Unite. Şi asta e neobişnuit”, a spus el. "Celelalte ţări care au aceste arme nu vorbesc aşa şi asta ar trebui să îngrijoreze pe toată lumea”.
Răspunsul pe care l-au dat americanii
Un test nuclear nord-coreean „ar fi, fără îndoială schimbător de joc” în regiune, a adăugat generalul Wilsbach. "Acest lucru ar fi o sursă de îngrijorare pentru multe ţări. Cred că ar îngrijora chiar şi China şi Rusia", a mai spus el.
Confruntată cu sancţiuni internaţionale pentru programele sale de armament, Coreea de Nord a adoptat o nouă doctrină la începutul lunii septembrie, proclamând că nu va renunţa niciodată la armele nucleare.
Regimul nord-coreean a testat bombe atomice de şase ori din 2006. Cel mai recent şi mai puternic test nuclear a avut loc în 2017, cu o putere estimată la 250 de kilotone, fiind vorba de o bombă cu hidrogen. Imaginile din satelit au arătat semne de activitate într-un tunel de la locul de testare nucleară Punggye-ri în ultimele luni. Phenianul asigurase că a demolat acest loc în 2018 înaintea unui summit istoric între Kim Jong Un şi preşedintele american din acea vreme Donald Trump.
Confruntate cu retorica războinică a Phenianului, Statele Unite şi Coreea de Sud şi-au reluat exerciţiile comune, suspendate din 2018 din cauza Covid-19.
Vicepreşedintele SUA Kamala Harris a mers la Seul săptămâna aceasta şi a vizitat zona demilitarizată (DMZ) dintre cele două Corei, într-o vizită menită să sublinieze angajamentul „neclintit” al Washingtonului de a apăra Coreea de Sud.
Washingtonul este principalul aliat de securitate al Seulului, cu aproximativ 28.500 de militari staţionaţi în Coreea de Sud, conform news.ro.