Evenimentul Zilei > International > Moscova acuză Statele Unite de atac terorist. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus: „Este aceasta o confirmare oficială?”
Moscova acuză Statele Unite de atac terorist. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus: „Este aceasta o confirmare oficială?”

Moscova acuză Statele Unite de atac terorist. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus: „Este aceasta o confirmare oficială?”

Rusia dă vina pe Statele Unite pentru cele trei scurgeri de gaze din gazoductele Nord Stream 1 și 2. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova, Maria Zaharova a acuzat SUA de „atac terorist”. Ea își bazează acuzațiile pe afirmațiile unui fost ministru polonez de externe, Radek Sikorski, care a mulțumit SUA după apariția avariilor la cele două conducte.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, susține că afirmația europarlamentarului Radek Sikorski, fost ministru de externe polonez, care a mulțumit Statelor Unite pentru „daunele aduse” gazoductului Nord Stream 2 poate fi interpretară drept o confirmare oficială a unui atac terorist. Kremlinul a declarat marți că este exclus un sabotaj la rețeaua de conducte Nord Stream construite de Rusia în Marea Baltică.

Radek Sikorski a insinuat, într-o postare pe Twitter, că Statele Unite s-ar afla în spatele actelor de sabotaj îndreptate împotriva gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică. Sikorski a fost ministrul de Externe al Poloniei între anii 2007 și 2014.

„Fostul ministru polonez de externe, acum europarlamentar, Radek Sikorski a mulțumit SUA pentru incidentul de astăzi de la gazoductul rusesc. Este aceasta o confirmare oficială că este un atac terorist?”, a scris Zaharova pe rețeaua Telegram, marți, 27 septembrie.

Trei scurgeri de gaze au fost descoperite la gazoductele la Nord Stream 1 și 2. Prima avarie a fost detectată la Nord Stream 2, aproape de insula daneză Bornholm, iar alte două scurgeri au fost depistate la Nord Stream 1.

În acest context, agenția daneză pentru energie a raportat că o cantitate mare de gaz s-a scurs în Marea Baltică, iar avioanelor și navelor care tranzitează zona li s-a recomandat să stea la o distanță de cinci mile nautice de locul avariilor.

Sursa foto. EVZ

Autoritățile europene suspectează un act de sabotaj

Seismologii suedezi au anunțat că au înregistrat două explozii de-a lungul gazoductelor, încă de luni, drept care poliția locală a anunțat că a deschis o anchetă cu privire la un posibil sabotaj.

„Am întocmit un raport și clasificarea infracțiunii este sabotaj grav”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției naționale de la Stockholm.

Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA a precizat că Washingtonul este pregătit să ofere sprijin partenerilor europeni care investighează scurgerile de la cele două gazoducte.

Mai mulți oficiali europeni, printre care și premierul polonez Mateusz Morawiecki, au declarat că scurgerile de gaz ar fi rezultatul unor acte de sabotaj.

În acest context, pesa germană a relatat, citând surse anonime, că CIA a avertizat cu câteva săptămâni în urmă guvernul de la Berlin cu privire la posibile atacuri asupra conductelor de gaz din Marea Baltică.

Sursa foto. Twitter

Mesajele fostului ministru Radek Sikorski

În acest context, Radek Sikorski, în prezent europarlamentar, a postat un mesaj, pe Twitter, în care a insinuat că Statele Unite s-ar afla în spatele actelor de sabotaj împotriva gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică. El a postat o imagine cu bulele de gaze formate la suprafața Mării Baltice și un mesaj de mulțumire: „Mulțumim, SUA!”.

În continuare, Sikorski a dat mai multe explicații în legătură cu ceea ce a dorit să spună prin mesajul său.

„Apropo, nu există vreo lipsă de capacitate pentru transportarea gazului din Rusia către Europa de Vest, inclusiv Germania. Singura logică a Nord Stream a fost ca Putin să poată șantaja sau purta război asupra Europei de Est cu impunitate”, a notat el.

Europarlamentarul a amintit că Ucraina și statele baltice s-au opus construirii gazoductului Nord Stream timp de 20 de ani.

„Acum este fier vechi în valoare de 20 de miliarde de dolari pe fundul mării, încă un cost al deciziei criminale a Rusiei de a invada Ucraina”, a mai scris acesta, adăugând că sabotajul asupra coloanei a fost o „operațiune de mentenanță specială”.