Rusia acuză România de încălcări grave în urma anulării vizelor membrilor delegației ruse

Rusia acuză România de încălcări grave în urma anulării vizelor membrilor delegației ruse Vladimir Putin și România Sursa foto: Facebook

România a încălcat grav Carta și convenția Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU), anulând vizele membrilor delegației ruse de a participa la conferința de la București, a declarat, vineri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, citată de Lenta.ru.

Ambasada României la Moscova a justificat demersul menționând „o amenințare la adresa securității naționale”. „Este clar că Bucureștiul încearcă să prevină concurența loială. Execută un ordin politic de la Washington, promovat de directorul Biroului de Dezvoltare al ITU, Doreen Bogdan-Martin. Americanca este cunoscută pentru utilizarea nerușinată a resurselor administrative pentru a-și promova candidatura”, a spus Zakharova.

Autoritățile americane abuzează de poziția lor de țară gazdă a sediului ONU, manipulând eliberarea vizelor de intrare pentru reprezentanții oficiali ai Rusia, demonstrând în mod deschis nerespectarea documentelor juridice internaționale, a mai subliniat Zakharova. Scopul unei astfel de competiții neloiale este împiedicarea alegerea candidatului rus, Rașid Ismailov, mai arată aceasta.

Washingtonul și Bucureștiul intenționează să asigure condițiile pentru victoria candidatului american, care va promova instalațiile occidentale din UIT în detrimentul utilizatorilor din restul lumii, a adăugat Zakharova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Miercuri, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat mobilizarea militară parțială a populației

Anterior, Zakharova acuzase țările occidentale de inacțiune împotriva regimului de la Kiev din cauza riscului unei catastrofe nucleare. Potrivit diplomatului, statele occidentale „promovează subiectul unei catastrofe nucleare în sens anti-rus, încercând să impună ceva ce nu există”.

Miercuri, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat mobilizarea parțială a populației pentru războiul din Ucraina, escaladând astfel conflictul. Țara se află sub sancțiuni occidentale pe multiple paliere, ca răspuns la războiul și atrocitățile comise în statul vecin. De-a lungul timpului, sancțiunile au vizat inclusiv oficiali ai regimului de la Moscova, deopotrivă pe linia averilor deținute și a vizelor de călătorie. România nu este prima țară care acționează în acest sens.

Președintele CE: Kremlinul luptă împotriva unui inamic imaginar

În timpul discursului său la Adunarea Generală a ONU, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat vineri că Kremlinul luptă împotriva unui „’inamic imaginar’”, întrucât Occidentul nu dorește război și conflict cu Moscova.

El a acuzat Moscova de „războiul său hibrid”, care include violențe armate și „minciuni otrăvitoare”, precum și de alte crime de război, afirmând că ONU a fost întotdeauna pentru a pune capăt ororii pe tot globul. Michel a declarat că Kremlinul încearcă, „sperăm că în zadar”, să mobilizeze lumea împotriva „inamicului său imaginar”, adăugând că Moscova este de asemenea vinovată pentru problemele alimentare și subliniind că ar trebui să deblocheze porturile.

El a calificat politica Kremlinului drept „imperialism”, referindu-se la aceasta ca fiind la baza acestui război care vizează Kievul și care sfidează dreptul internațional. Michel a mai spus că Moscova folosește centrala nucleară din Zaporojie ca bază militară și a condamnat amenințările sale nucleare.