Diana Jipa și Ștefan Doniga, către un record mondial. Primii muzicieni români cu ambiții globale

Diana Jipa și Ștefan Doniga, către un record mondial. Primii muzicieni români cu ambiții globale

Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga sunt primii muzicieni români care aspiră la un record Guinness, concertând în Antarctica. Evenimentul, parte dintr-un turneu desfășurat pe toate cele șapte continente în mai puțin de 100 de zile, promovează muzica clasică românească.

Startul unui proiect unic

„Concert pentru Guinness Book” debutează marți, la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din București, marcând un moment istoric pentru cultura românească. Proiectul beneficiază de sprijinul programului „CNAB promovează valoarea”.

Recent cei doi muzicieni români au încheiat un alt turneu emblematic -„Drumul Libertății” – Turneul global al muzicii clasice românești - în care violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga au devenit primii muzicieni români care concertează pe șase continente într-un singur turneu. Evenimentul artistic s-a derulat ăn perioada 7 septembrie - 1 octombrie.

Proiectul promovează moștenirea culturală românească, interpretând lucrări semnate de compozitori celebri precum George Enescu, Bela Bartok și Dinu Lipatti.

Sub titlul simbolic „Drumul Libertății”, turneul a marcat 35 de ani de la Revoluția Română, aducând un omagiu prin artă celor care s-au sacrificat în acele zile sângeroase. „Privim acest turneu ca pe o olimpiadă a muzicii,” a declarat Diana Jipa, promițând o experiență unică și un posibil record.

Afișul evenimentului Drumul Libertății.

Afișul evenimentului Drumul Libertății. Foto: Institutul Cultural Român

Destinațiile și repertoriul celor doi muzicieni români

Itinerariul a cuprins șase locații emblematice: Bruxelles (Belgia, Europa), Pretoria (Afica de Sud, Africa), Cebu (Filipine, Asia), Auckland (Noua Zeelandă, Australia), New York (SUA, America de Nord) și Lima (Peru, America de Sud). Recitalurile au inclus piese precum: Tarantella de George Enescu, Drumul Libertății de Roman Vlad, în primă audiție, Șase dansuri populare românești de Bela Bartok etc., conform Agerpres.

Turneul a fost organizat de Asociația Culturală INNOVARTE și a fost susținut de Institutul Cultural Român prin Programul Cantemir.

Ne puteți urmări și pe Google News