Rusia acuză sabotaj la Nord Stream 2. Polonia susține că scurgerile pot fi provocate de Moscova
- Antonia Hendrik
- 27 septembrie 2022, 18:22
Kremlinul a declarat marți că nu a exclus sabotajul la rețeaua de conducte Nord Stream construită de Rusia în Marea Baltică. Nord Stream AG, operatorul rețelei, a declarat că trei linii offshore ale sistemului de conducte ale Nord Stream au suferit daune „fără precedent” într-o singură zi.
Kremlinul a anunţat marţi că nu exclude posibilitatea unui sabotaj drept cauză a avarierii reţelei de conducte construite de Rusia în Marea Baltică în cadrul proiectului energetic Nord Stream 2.
Nord Stream AG, operatorul reţelei de gazoducte, afirmase marţi dimineaţă că trei linii offshore ale sistemului de conducte au suferit avarii ''fără precedent'' într-o singură zi.
Este o problemă pentru „întregul continent”
„Nicio opţiune nu poate fi exclusă acum”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, atunci când a fost întrebat într-o videoconferinţă de presă dacă sabotajul este motivul avarierii gazoductului.
„Aceasta este o veste foarte îngrijorătoare. Într-adevăr, vorbim despre anumite pagube de natură neclară la o conductă în zona economică a Danemarcei. Este o chestiune legată de securitatea energetică a întregului continent”, a adăugat Dimitri Peskov.
Gazoductul Nord Stream 2, care face legătura între Rusia şi Germania dar care nu a fost pus încă în serviciu, a fost avariat în Marea Baltică, au anunţat luni operatorul conductei şi autorităţile daneze.
Polonia suspectează că în spatele sabotajului ar putea fi Moscova
De partea sa, Polonia consideră că cele trei scurgeri de gaz descoperite în conductele Nord Stream între Rusia şi Germania via Marea Baltică ar putea fi o provocare din partea Moscovei.
„Din păcate, vecinul nostru estic (Rusia) duce constant o politică agresivă. Dacă este capabil de o politică militară agresivă în Ucraina, este evident că nicio provocare nu poate fi exclusă, chiar ... în Europa Occidentală”, a spus viceministrul de externe polonez Marcin Przydacz.
După ce autoritatea daneză responsabilă de traficul maritim a anunţat că a descoperit o scurgere de gaze pe traseul conductei Nord Stream 2, operatorul conductei a confirmat că scurgerea de gaze provine de la gazoductul submarin deţinut majoritar de gigantul rus Gazprom.
Germania, cea mai afectată
Chiar înainte de anunţarea acestui incident de către partea daneză, Ministerul german al Economiei a informat că a demarat o anchetă asupra unei scăderi bruște de presiune în gazoductul Nord Stream 2.
Nord Stream 1, lung de 1.224 km, este format din două conducte paralele cu o capacitate anuală de 27,5 miliarde de metri cubi.Fluxurile prin conductă, care funcționase la doar 20% din capacitatea sa din iulie, au fost oprite la sfârșitul lunii august și nu au fost repornite după întreținere.
Nord Stream 2, care merge aproape în paralel cu Nord Stream 1, a fost construit în septembrie 2021, dar nu a fost lansat niciodată, deoarece Germania a refuzat să-l certifice. Proiectul a fost oprit cu doar câteva zile înainte ca Moscova să-și trimită trupele în Ucraina pe 24 februarie, potrivit Reuters.