Conflict diplomatic între Moscova și București. Replica MAE la acuzațiile venite de la Kremlin

Conflict diplomatic între Moscova și București. Replica MAE la acuzațiile venite de la Kremlin Vladimir Putin / Sursa foto: Arhiva EVZ

Moscova acuză Ministerul Afacerilor Externe de la București că a retras vizele unor membri ai delegației ruse care va lua parte la Conferinţa Plenipotenţiară a Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii (ITU). Este vorba despre 14 persoane despre care MAE român susține că au fost notificate abuziv ca fiind oficiali ruşi. În replică, oficialii de la București spun că au retras vizele pentru 14 jurnaliști, fapt ce nu impactează asupra prezenței delegației ruse la evenimentul ITU.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat România că a încălcat Carta şi Convenţia Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii. Ea a susține că Ambasada României de la Moscova a retras vizele a 14 membri ai delegaţiei care urma să ia parte la evenimentul ce este programat să înceapă luni la București. În replică, ministerul român de Externe a transmis că cele 14 persoane, jurnalişti ai Russia Today, au fost notificaţi abuziv ca fiind oficiali ruşi.

Zaharova a transmis o declarație potrivit căreia, Ambasada României din Rusia a anulat vizele deja eliberate pentru 14 membri ai delegaţiei ruse. Aceștia urmau să participe la Conferinţa Plenipotenţiară a Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii (ITU), programată în perioada 26 septembrie – 14 octombrie, la București.

„România a încălcat în mod flagrant Carta şi Convenţia ITU, acordul de organizare a Conferinţei Plenipotenţiarilor”, a transmis Zaharova, formulând acuzații potrivit cărora România „îndeplineşte ordine politice primite de la Washington”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialul de la Moscova a afirmat că prin această decizie, România urmărește să reducă șansele candidatului rus de a obține funcţia de secretar general al ITU. Candidatul rus concurează cu un candidat din SUA.

Replica MAE la acuzațiile Rusiei

În replică, MAE român a precizat că au fost acordate vize de intrare tuturor oficialilor desemnaţi de Federaţia Rusă, în număr de 17. Oficialii de la București au precizat că au îndeplinit solicitarea părții ruse. MAE a precizat că retragerea vizelor s-a făcut doar pentru 14 jurnaliști Russia Today care au fost prezentați ca oficiali aparținând Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, Comunicațiilor și Mass-media.

„Decizia autorităţilor române competente, bazată inclusiv pe considerente ce ţin de securitatea naţională a României, care a condus la revocarea unor vize, s-a referit exclusiv la un număr de 14 jurnalişti ai Russia Today, care au fost abuziv notificaţi de către Federaţia Rusă ca oficiali aparţinând Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, Comunicaţiilor şi Mass-Media”, se arată în replica MAE.

Potrivit sursei citate, prin decizia de retragere a vizelor pentru cei 14 jurnaliști nu au fost afectate nici participarea și nici interesele de reprezentare ale Federației Ruse la Conferința ITU.

„Astfel, având în vedere aspectele deja precizate, este evident că prin decizia adoptată nu au fost afectate în niciun fel participarea şi interesele de reprezentare ale Federaţiei Ruse la Conferinţa ITU de la Bucureşti, acuzaţia părţii ruse conform căreia această măsură ar viza afectarea şanselor unui candidat rus de a fi ales într-o poziţie de conducere în cadrul organizaţiei fiind complet absurdă şi vădit nefondată”, a mai transmis MAE.