„Erdogan joacă la două capete”. Cum profită Turcia de pe urma războiului din Ucraina în timp ce mediază conflictul
- Mădălina Dinu
- 16 septembrie 2022, 16:01
Pe măsură ce războiul din Ucraina a progresat, Turcia a trecut de la statutul de aliat al Occidentului la cel de aliat al Rusiei, în ceea ce mulți descriu ca fiind un joc la două capete.
Membră NATO și partener tradițional al Ucrainei - pe care o sprijină în revendicările sale teritoriale în Crimeea și în Donbas - Ankara s-a poziționat alături de acest bloc față de Moscova la începutul invaziei din februarie.
Sprijinul său nu a fost doar politic, ci și militar: a furnizat Kievului drone Bayraktar TB2, care au fost un coșmar pentru armata rusă în ultimele luni. Cu toate acestea, nu s-a alăturat blocului occidental în ceea ce privește sancțiunile financiare împotriva Rusiei, cu care chiar a consolidat cooperarea economică.
Iar la începutul acestei luni, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a șocat lumea acuzând SUA și Uniunea Europeană că duc o politică de „provocare” împotriva Moscovei. De asemenea, el a lăudat Rusia - proclamând, printre altele, că „nu trebuie subestimată” - și urmează să se întâlnească cu liderul acesteia, Vladimir Putin, în această săptămână. Erdogan a revendicat, de asemenea, politica „echilibrului", reafirmându-și astfel noul rol de mediator în conflict.
„El joacă cartea Rusiei în relațiile sale cu SUA și cu Occidentul, pentru că știe că Turcia este un aliat valoros pentru ei, și joacă, de asemenea, cartea Occidentului în relațiile sale cu Rusia", spune Kerim Has, un analist politic turc la Moscova, specializat în relațiile dintre cele două țări.
Potrivit unor analiști, această dublă strategie poate aduce beneficii economice și politice semnificative.
Bani pentru a menține puterea
„Erdogan iubește două lucruri: puterea și banii", spune Has într-un interviu acordat BBC Mundo.
Președintele turc, care conduce țara de două decenii, și-a văzut popularitatea prăbușindu-se în ultimul an, marcat de o criză economică severă. În ultimele 12 luni, lira turcească s-a prăbușit la mai puțin de jumătate din valoarea sa, în timp ce inflația a crescut cu peste 80%. Iar în iunie 2023 vor avea loc alegeri prezidențiale, care ar putea amenința continuitatea sa după mai bine de 20 de ani la putere.
„Înainte de alegeri, Erdogan are nevoie de mult sprijin economic, financiar și investițional din străinătate", potrivit expertului, pentru a relansa economia țării și a asigura o realegere fără probleme. Iar Rusia, la rândul său, are nevoie de un intermediar pentru a ocoli sancțiunile pe cât posibil și pentru a-și vinde produsele pe piețele mondiale.
„Turcia a văzut oportunitatea de a deveni un centru comercial și logistic, precum și o țară-punte pentru relațiile economice ale Rusiei cu Occidentul”, notează Has.
Comerț, investiții și gaze naturale
Războiul a stimulat, de asemenea, comerțul bilateral: exporturile Turciei către Rusia au crescut cu 75% în iulie, comparativ cu aceeași lună din 2021, potrivit biroului turc de statistică (Turk Stat).
La întâlnirea lor de la Soci (Rusia) de la începutul lunii august, Erdogan și Putin au convenit să își extindă schimburile în domeniile energiei, transporturilor, finanțelor, agriculturii și turismului pentru a ajunge la un volum comercial de 100 de miliarde de dolari (un obiectiv foarte ambițios, având în vedere că în 2021 schimburile au totalizat 33 de miliarde de dolari).
Un alt exemplu de intrări monetare rusești în economia turcă este transferul a 20 de miliarde de dolari (o sumă pe care mulți analiști o consideră nejustificat de mare) din Rusia în Turcia pentru proiectul în curs de desfășurare al centralei nucleare de la Akkuyu din sudul țării. În sectorul energetic, Turcia are, de asemenea, de câștigat de pe urma situației actuale.
Țara mediteraneană, care își obține aproape jumătate din importurile de gaze din Rusia, a cerut să negocieze o reducere de preț, a declarat chiar Erdogan înainte de întâlnirea cu Putin. Luna trecută, Turcia s-a angajat deja să plătească pentru gazul rusesc parțial în ruble și să introducă sistemul de plăți Mir, creat de Banca Centrală a Rusiei și concurent al sistemului internațional SWIFT.
Înțelegerea cu Moscova aduce Turciei venituri și în sectorul turistic, fiind o destinație de vacanță accesibilă pentru ruși, cu atât mai mult cu cât UE a înăsprit restricțiile privind vizele. Chiar înainte ca aceasta din urmă să se întâmple, și călătoriile turistice din țara slavă în țara otomană au crescut vertiginos: 2,1 milioane de vizitatori în primele șapte luni ale anului, cu 41% mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2021.