Erdogan amenință Armenia cu consecințe: „Sperăm să se întoarcă de pe această cale greșită”. Turcia susține Azerbaidjanul în conflictul din Caucaz

Erdogan amenință Armenia cu consecințe: „Sperăm să se întoarcă de pe această cale greșită”. Turcia susține Azerbaidjanul în conflictul din CaucazSursa foto: Kremlin

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, acuză atitudinea Armeniei față de Azerbaidjan, și amenință cu consecințe. El cere conducerii statulu armean să facă demersuri în vederea respectării și consolidării acordului de pace. Forțele azere au lansat atacuri asupra mai multor zone ale graniței cu Armenia. În urma conflictului, mai multe zeci de militari armeni au fost uciși.

Atitudinea Armeniei față de Azerbaidjan este inacceptabilă și va avea consecințe, amenință președintele turc Recep Tayyip Erdogan. El acuză Armenia pentru atacurile lansate de armata azeră asupra pozițiilor militare de la graniță.

„Considerăm că situația care a apărut din cauza încălcării de către Armenia a acordului - încheiat după războiul (din 2020) care a dus la victoria Azerbaidjanului - este inacceptabilă”, a declarat Recep Tayyip Erdogan la un miting în capitala turcă Ankara.

Recep Tayyip Erdogan a recomandat Armeniei să facă demersuri pentru a consolida pacea cu Azerbaidjan.

„Sperăm ca Armenia să se întoarcă de pe această cale greșită cât mai curând posibil și să își folosească timpul și energia pentru a consolida pacea. Această atitudine va provoca, desigur, consecințe pentru partea armeană, care nu numai că nu îndeplinește termenii acordului semnat, dar manifestă în mod constant o atitudine agresivă”, a adăugat Recep Tayyp Erdogan.

sursa foto. Twitter

Conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan

De câteva zile, tensiunile dintre Armenia și Azerbaidjanul au escaladat, într-un conflict de graniță. Forțele militare azere, susținute de Turcia, au lansat mai multe atacuri de artilerie. Ministerul armean al Apărării a declarat că armata azeră a atacat pozițiile armenești din provinciile Syunik, Vayots Dzor și Gegharkunik atât din est, cât și din exclava azeră Nakhcivan.

Autoritățile azere au justificat atacurile spunând că unitățile armene că au plantat mine în districtele Kalbajar și Lachin, precum și districtul Dashkasan din nord. De partea cealaltă, armenii spun că Azerbaidjanul folosește drone de luptă, artilerie și arme de foc de mare calibru.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului armean al Apărării, Aram Torosyan, a declarat că forțele armate azere au lansat lovituri asupra unor vehicule ale polițiștilor de frontieră ruși din Armenia. Aram Torosyan a mai explicat că întreaga linie de frontieră de la Sotk la Goris, de la est la sud de Armenia, a fost ținta rachetelor și artileriei

Cele două state se află în conflict de zeci de ani, din cauza enclavei Nagorno-Karabah și s-au acuzat reciproc de declanșarea unor confruntări la graniță. Experții militari estimează că un astfel de conflict în Caucazul de Sud, la răscrucea dintre Europa, Asia și Orientul Mijlociu, ar putea atrage marile puteri precum Rusia și Turcia. Iar un război extins ar pune în pericol conductele care aduc petrolul și gazele din Marea Caspică spre vest, conform Reuters

Recomandările noastre