Azerbaidjanul a lansat atacuri de-a lungul graniței cu Armenia. 49 de militari armeni au fost uciși, iar trei civili au fost răniți în bombardamente. UPDATE

Azerbaidjanul a lansat atacuri de-a lungul graniței cu Armenia. 49 de militari armeni au fost uciși, iar trei civili au fost răniți în bombardamente. UPDATE Sursă: Nastase Cristian Stefan | Dreamstime.com

Forțele azere au lansat atacuri asupra mai multor zone ale graniței cu Armenia. Într-o declarație, în jurul orei 01:00, marți dimineața, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a spus că atacurile au fost un răspuns la „provocările” din partea „sabotorilor” armeni.

UPDATE 2: Un număr de 49 de soldați armeni au murit în bombardamentele lansate de armata azeră asupra pozițiilor militare de la graniță. Informația a fost confirmată de premierul armean, Nikol Pașinian. De asemenea, Ministerul Sănătății din Armenia a anunțat că trei civili au fost răniți, dintre care unul este în stare gravă. Premierul armean a solicitat asistență Organizației Tratatului de Securitate Colectivă condusă de Rusia.

UPDATE 1:  Rusia a anunțat că a negociat un armistițiu, care a intrat în vigoare începând de astăzi, cu scopul de a pune capăt unor confruntări armate sângeroase desfăşurate în noaptea de luni spre marţi la frontiera Azerbaidjanului cu Armenia.

”Aşteptăm ca acordul încheiat în urma unei medieri ruse privind un armistițiu începând de la ora 9.00 să fie respectat în întregime”, a anunțat într-un comunicat Ministerul rus de Externe. Moscova se declară ”extrem de îngrijorată de degradarea clară a situaţiei”, relatează Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ştirea iniţială: Ministerul armean al Apărării a declarat că în jurul miezului nopții, forțele azere au atacat pozițiile armenești din provinciile Syunik, Vayots Dzor și Gegharkunik atât din est, cât și din exclava azeră Nakhcivan. Aceștia au acuzat unitățile armene că au plantat mine în districtele Kalbajar și Lachin, precum și districtul Dashkasan din nord.

Un reporter de la instituția de presă armeană CivilNet a raportat din sudul provinciei Syunik că obuzele de artilerie au aterizat în apropierea orașului Goris, dând foc câmpurilor. Ministerul Apărării din Azerbaidjan a acuzat mass-media armeană că răspândește dezinformarea, negând rapoartele despre atacuri asupra țintelor civile.

Azerbaidjanul folosea artilerie și drone armate în atacurile lor

Armenii spun că Azerbaidjanul folosește drone de luptă, artilerie și arme de foc de mare calibru. Oficialii din Apărarea armeană raportează, de asemenea, un număr neverificat de victime.

Începând cu ora 4:00 a.m., Ministerul Apărării al Armeniei a declarat că luptele de-a lungul graniței continuă cu „intensitate neîncetată” și că armata azeră a întreprins „acțiuni de avansare pozițională”.

Avocatul poporului armean Kristine Grigoryan a declarat că infrastructura civilă, inclusiv casele rezidențiale, sunt vizate de forțele azere. Biroul apărătorului drepturilor omului a primit apeluri conform cărora Kapan, Goris, Jermuk, Vardenis și alte comunități au fost bombardate puternic de la miezul nopții, punând populația civilă în „mare pericol”.

Locuitorii sunt îndemnați să se refugieze în adăposturi

Coordonatorul Consiliului de Securitate din Goris, Artur Hojabaghyan, a declarat reporterilor că zgomotele bombardamentelor se aud în Goris. El i-a îndemnat pe locuitori să se refugieze în adăposturi și să nu încerce să părăsească orașul.

Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a confirmat atacurile, declarând că acestea au fost ca răspuns la „provocări” și la „sabotajul pe scară largă” din partea armeană, pe care oficialii armeni le-au numit „minciuni”.

Ministerul Apărării din Azerbaidjan a declarat că membrii forțelor armate armene au plantat mine în districtele Kelbajar și Lachin, care au fost cedate Azerbaidjanului la sfârșitul Războiului de la Artsakh din 2020.

În timp ce ciocnirile continuau, premierul armean vorbea cu Vladimir Putin

Premierul armean Nikol Pashinyan a susținut marți dimineața convorbiri telefonice separate cu președintele rus Vladimir Putin și cu președintele francez Emmanuel Macron privind ultimele ciocniri de la granița azero-armeniană, potrivit guvernului armean.

În timpul apelului său, Macron a subliniat că escaladarea tensiunilor este inacceptabilă și situația trebuie calmată. Presa armeană a mai raportat că Pashinyan a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate al Armeniei pentru a aborda problema.

„Nikol Pashinyan a considerat acțiunile părții azere inacceptabile și a subliniat importanța răspunsului adecvat al comunității internaționale”, se arată în mesajul armean al apelului.

Rusia și Armenia au un pact defensiv bilateral și ambele sunt membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă. De asemenea, Rusia a intermediat și a cosemnat încetarea focului care a pus capăt celui de-al Doilea Război din Nagorno-Karabah.

Autoritățile din Stepanakert au raportat că situația de-a lungul liniei de contact Nagorno-Karabah este calmă, potrivit oc-media.org.