Evenimentul Zilei > International > Armistițiul dintre Armenia și Azerbaidjan a fost încălcat. „Arbitrul” Rusia a tras semnalul de alarmă
Armistițiul dintre Armenia și Azerbaidjan a fost încălcat. „Arbitrul” Rusia a tras semnalul de alarmă

Armistițiul dintre Armenia și Azerbaidjan a fost încălcat. „Arbitrul” Rusia a tras semnalul de alarmă

Sunt probleme în continuare, între Armenia și Azerbaidjan, chiar dacă a fost semnat un armistițiu care ar fi trebuit să dezamorseze tensiunile.

Armata rusă a avertizat, sâmbătă, că a observat o încălcare o armistiţiului care a pus capăt în luna noiembrie luptelor dintre Azerbaidjan şi Armenia din regiunea separatistă Nagorno-Karabah. „Un caz de încălcare a armistiţiului a fost semnalat la 11 data de decembrie în districtul Hadrut”, a fost anunțul făcut de către oficialii din cadrul Ministerului rus al Apărării. Rușii au desfăşurat forţe de menţinere a păcii în zona de conflict.

Declaraţiile respective vin în contextul în care armata armeană a raportat atacuri ale Azerbaidjanului în direcţia a doua sate rămase sub controlul forţelor din regiunea Nagorno-Karabah. Prin intermediul unui comunicat, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a denunţat provocările venite dinspre partea armenă și a afirmată că au fost luate contramăsuri corespunzătoare. Pe de altă parte, s-a precizat faptul că armistiţiul este respectat în momentul de față.

Apel către cele două forțe combatante pentru a respecta acordul de pace

Un purtător de cuvânt al forţelor armate ruse care se ocupă de menținerea păcii a confirmat, sâmbătă, că au existat „schimburi de focuri de armă automată”. De asemenea, oficialul a mai spus că le-au fost transmise apeluri rapide celor două părţi pentru a respecta armistiţiul, conform Agerpres.

Anterior, pe parcursul zilei de sâmbătă, forţele din Nagorno-Karabah au anunţat că trei dintre luptătorii lor au fost răniţi într-un atac al forţelor adverse din Azerbaidjan. Trupe azere au atacat, vineri seară, combatanţi armeni şi „trei au fost răniţi în schimbul de focuri care a urmat”, a anunțat Ministerul Apărării din regiune.

Acordul, care a intrat în vigoare luni la ora 21:00 GMT, a fost semnat de președintele azer Ilham Aliev și de prim-ministrul armean Nikol Pașinian, precum și de președintele Rusiei, Vladimir Putin, care a declarat că fiecare dintre cele două țări păstrează „pozițiile pe care le ocupă”.


Reuniune consacrată misiunii de pace ruse în Nagorno-Karabah

Nagorno-Karabah. Armenia cedează 120 de orașe și sate către Azerbaidjan

Nagorno-Karabah. Putin trimite 2000 de soldați pentru „menținerea păcii”

LE POINT. Nagorno-Karabah: „Rușii sunt marii câștigători”


Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.