Exclusiv. În cazul unui conflict deschis în plan economic între SUA, China și UE, prima victimă va fi UE. Video

Exclusiv. În cazul unui conflict deschis în plan economic între SUA, China și UE, prima victimă va fi UE. Video SUA-China. Sursa foto: Maxopphoto | Dreamstime.com

Dan Andronic și Mirel Curea au dezbătut împreună cu invitatul lor, un specialist în China, jurnalistul Dan Tomozei. Considerat un susținător al modelului chinezesc, Dan Tomozei a încercat să explice, pentru publicul românesc, ce implicații ar putea aduce pentru Europa un conflict deschis între SUA și China.

Lucrurile se pot complica și pentru China

„Moscova, am văzut că a devenit a treia cea mai mare piață din lume în ceea ce privește tranzacționarea yuanului, ca urmare a schimburilor comerciale, în special în domeniul resurselor, care consumă foarte mult, ceea ce mă duce la următoarea întrebare: Dacă globalizarea nu va fi așa cum am cunoscut-o până acum, așa cum ne-am obișnuit cu ea, cum va fi? Vom intra din nou într-o zonă de conflicte înghețate care izbucnesc ocazional? Nu mă gândesc la un război între SUA și China, pentru că asta ar însemna sfârșitul lumii așa cum o cunoaștem astăzi, ci la manevre de genul acesta, zgâriindu-se reciproc, prin apropouri la orgoliile și temerile celorlalți” a subliniat Dan Andronic.

Mirel Curea este de părere că atât China, cât și Rusia au demonstrat cât de importante sunt din punct de vedere economic la nivel global, dar, totodată, lucrurile se pot complica în egală măsură. „Lucrurile se pot complica chiar și pentru China, pentru că este și importator și consumator al unor produse care au producători unici în lumea occidentală”, a spus jurnalistul.

„Rușii arată Europei «uite cine suntem noi, tăticule, uite cine suntem și uite de ce vă este frică când rămâneți fără benzină, chinezii arată «uite cine suntem noi dacă nu mai primiți bunuri importante de la noi». (...) Acum este foarte interesant faptul că, dacă se încheie un acord economic între SUA și Taiwan și schimburile economice sunt împiedicate de o blocadă, care este văzută ca fiind o blocadă, nu niște manevre de genul „vă arătăm că avem tehnică de luptă", lucrurile se pot complica chiar și pentru China, pentru că este și importator și consumator al unor produse care au producători unici în lumea occidentală”, a explicat Mirel Curea.

Ne puteți urmări și pe Google News

China cere să fie lăsată în pace pentru a se dezvolta

Jurnalistul Dan Tomozei susține că Occidentul nu ar fi la fel de rezistent ca poporul chinez în cazul unui declin economic de amploare, argumentând că acest popor este obișnuit să sufere și să facă față penuriilor. Totodată, a evidențiat faptul că țara lor are nevoie sa fie lăsătă în pace, să se dezvolte în plan economic, neavând niciun interes să devină noua putere mondială, în locul Statelor Unite.

„China își poate permite acum să oprească de tot motoarele. Poporul chinez este un popor ascultător, este obișnuit să sufere, să tragă, nu știu cât de pregătit este Occidentul pentru un astfel de scenariu. China repetă obsesiv de mulți ani că nu intenționează și nu caută să înlocuiască SUA la nivel global, să devină un nou hegemon, pentru că nu este interesată. Și nici nu o interesează filosofia chineză de viață, de politică în general. China cere să fie lăsată în pace pentru a se dezvolta. Așa cum spuneți, toate aceste tensiuni globale încetinesc ritmul Chinei, acesta este un câștig pentru Statele Unite, faptul că încetinește relațiile economice chinezești mai ales în Europa. Putem aborda situația României, care a pierdut investiția Huawei de 7,3 miliarde de dolari, preluată de Ungaria”, a explicat Dan Tomozei.

Nu aș vrea să văd un conflict economic deschis între SUA - China - UE

Se pune întrebarea cât de mult va mai apăsa China asupra Europei și care ar fi scenariul unui posibil conflict între SUA, China și Uniunea Europeană.

„Cred că actualii politicieni de la Washington fie nu sunt bine pregătiți, fie sunt dominați de interese care nu au nimic de-a face cu ideea de construcție și cooperare, această atitudine se poate vedea și în comportamentul și deciziile politicienilor de la Bruxelles, dar nu aș vrea să văd un conflict economic deschis între SUA - China - UE, prima victimă va fi, în mod clar, UE, apoi SUA.”

„Până în prezent, China nu a luat nicio măsură economică, a făcut ceea ce poate fi considerat doar un gest mic, interzicerea importurilor de alimente din Taiwan și tot ceea ce înseamnă export de nisip de siliciu care afectează industria IT din SUA. Dar China a prezentat scenarii posibile la nivel de ministru de externe. Legat de conflictul SUA-Taiwan, China este pregătită, a început deja să ia inițiativa la nivel de comunicare”, a adăugat jurnalistul.

„Și pentru că tot vorbim de comunicare, discuțiile dintre președintele SUA și China, din ce în ce mai puțin transcrierile sunt prezentate de partea americană, rolul este inversat, până acum chinezii nu prezentau, acum prezintă totul în întregime și putem vedea diferența de comunicare între realitatea discuțiilor și pozițiile americane în urma discuțiilor” a mai spus Tomozei.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro