Grecia este „gata să-i înfrunte” pe cei care îi „amenință” teritoriul. Turcia, avertizată să se potolească

Grecia este „gata să-i înfrunte” pe cei care îi „amenință” teritoriul. Turcia, avertizată să se potolească Grecia, o mutare-surpriză / Sursa: Arhiva EVZ

Premierul grec a declarat că ţara sa este „gata să-i înfrunte” pe cei care îi „amenință” teritoriul. Oficialul a făcut referire la Turcia care „alimentează tensiunile și face comentarii inacceptabile” punând la îndoială suveranitatea Greciei în Marea Egee, a mai subliniat Kyriakos Mitsotakis.

Turcia alimentează tensiunile și face comentarii „inacceptabile” care pun la îndoială suveranitatea Greciei în Marea Egee, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis. „Turcia provoacă tensiuni și prezintă Grecia ca pe un presupus agresor”, a spus premierul în timpul unei conferințe de presă.

El a mai adăugat că „nu există nimeni în străinătate care să creadă că insulele grecești reprezintă o amenințare pentru Turcia”. Comentariile sale vin după ce, la începutul acestei luni, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat Grecia că ocupă insulele demilitarizate din Marea Egee. El a spus că Turcia este pregătită să „facă ceea ce este necesar” atunci când va veni momentul.

Replica Greciei la aceste acuzații

„Suntem pregătiţi să-i înfruntăm pe toţi cei care ne ameninţă să debarce în insulele noastre, pe teritoriul nostru”, a declarat Mitsotakis, care a fost primit de preşedintele francez Emmanuel Macron la Palatul Elysee.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Găsesc inacceptabile declarațiile recente ale președintelui turc”, a spus Mitsotakis duminică, avertizând că „provocarea constantă” a politicienilor turci „este extrem de problematică”.

Tensiunile au escaladat sâmbătă după ce Ministerul turc de Interne a emis o declarație în care acuză Garda de Coastă grecească că a tras într-o navă de marfă care naviga în apele internaționale de la sud-vest de insula turcă Bozcaada.

Premierul grec a spus că „nu își poate imagina un conflict greco-turc cu atacul Turciei” și că este „întotdeauna deschis să-l întâlnească pe Erdogan. Vom încerca întotdeauna să menținem canalele de comunicare deschise”, a spus Mitsotakis.

Grecia a recunoscut că s-au tras focuri de avertisment în direcția nave suspecte

Gărzile de coastă elene au confirmat că au tras focuri de avertisment în direcţia unei nave care „făcea manevre suspecte” în apele teritoriale ale Greciei, în zona insulei Lesbos, după ce Turcia a acuzat ţara vecină de „foc de hărţuire”.

Căpitanul navei „Anatolian”, cu un echipaj format din 18 membri, din Turcia, Egipt, Somalia şi Azerbaidjan, şi care naviga sub pavilionul Insulelor Comoros, a refuzat să permită o inspecţie la bord, după care nava a fost escortată în apele teritoriale ale Turciei, au declarat duminică oficiali ai pazei de coastă elene, care au menţionat totodată că au informat paza de coastă turcă.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat recent Grecia că „ocupă” insulele sale din Marea Egee, care sunt grecești, dar în care soldaţi greci nu pot staţiona şi a avertizat că forţele armate turce ar putea „sosi peste noapte” şi „să facă ceea ce este necesar”.

Emmanuel Macron a denunţat la rândul său „provocări şi afirmaţii inacceptabile, care pun sub semnul întrebării suveranitatea Greciei” şi a reiterat cu „claritate şi fermitate” sprijinul Franţei pentru Atena, continuând: „Nu vom lăsa să se instaleze nicio dezordine, în special în Mediterana orientală”, a spus el, potrivit politico.eu.