Evenimentul Zilei > Actualitate > „Măcelarul din Alep” este generalul responsabil de atentatele iraniene împotriva cetățenilor israelienil
„Măcelarul din Alep” este generalul responsabil de atentatele iraniene împotriva cetățenilor israelienil

„Măcelarul din Alep” este generalul responsabil de atentatele iraniene împotriva cetățenilor israelienil

Un comandant al Gărzii Revoluţionare a Iranului (IRGC), expulzat anterior din Siria la ordinul lui Bashar al-Assad, a fost responsabil de operaţiunile Iranului de ucidere a israelienilor în ultimele câteva luni, a aflat Iran International.

Generalul Javad Ghaffari, comandantul forței Qods IRGC, care ar fi fost expulzat din Siria în noiembrie anul trecut pentru „încălcare majoră a suveranității siriene”, a condus comploturile Organizației de Informații Iraniene – IRGC de a ucide israelieni în Turcia în ultimele nouă luni, a declarat un fost oficial înalt IRGC, după cum a precizat Iran International.

După ce s-a întors din Siria, Ghaffari a fost numit șeful adjunct al Organizației de Informații IRGC pentru Operațiuni Speciale, unde a orchestrat o serie de atacuri eșuate împotriva cetățenilor israelieni, a spus sursa iraniană.

În cel mai recent caz din iunie, Organizația Națională de Informații (MIT) a Turciei a dejucat un atac împotriva diplomaților și turiștilor israelieni la Istanbul. MIT a spus că a reținut opt ​​suspecți care se presupune că lucrau pentru o celulă de informații iraniene.

Cum a devenit cunoscut Măcelarul din Alep

Ghaffari a fost al treilea comandant al forțelor iraniene în Siria din 2011, când Iranul a început să intervină în războiul civil din Siria. Și-a început cariera în Siria ca unul dintre comandanții la cartierul general al forțelor iraniene din Damasc și ulterior a fost numit comandant al forțelor din Alep – unde a devenit cunoscut drept „Măcelarul din Alep”.

În Alep, el a condus recent forțele iraniene, precum și Hezbollah-ul lor libanez și mercenarii afgani, Fatemiyoun, până când ar fi fost înlăturat de Assad. Ghaffari a fost expulzat din Siria deoarece a fost „acuzat de „încălcare majoră a suveranității siriene” după ce a atacat forțele americane și a dislocat arme iraniene în locuri neaprobate”, a declarat surse saudite citate de Times of Israel.

Potrivit Times, Siria a fost cea care l-a alungat pe Ghaffari pentru că „aproape că a început un război cu Israelul” și „aproape că a provocat un război regional nedorit”.

Eșecuri consecutive

Expulzarea lui Ghaffari din Siria nu numai că nu a dus la retragerea lui, dar i-a adus și funcția de conducere la Organizația de Informații IRGC (SAS). Eșecurile sale la SAS i-au indignat pe mulți oficiali IRGC și, în cele din urmă, l-au determinat pe liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei să-l demită pe controversatul, dar puternic, șef al Organizației, Hossein Ta’eb, care conducea SAS timp de 13 ani.

Cu toate acestea, Ghaffari nu a fost primul sau singurul oficial responsabil pentru operațiunile SAS în străinătate. Predecesorul său, Reza Seraj, fusese de asemenea demis pentru un complot eșuat de a ucide israelieni în Cyrus.

O altă figură cheie în încercările nereușite de asasinare a israelienilor din Turcia a fost Rouhollah Bazghandi, șeful adjunct al contraspionajului SAS (Unitatea 1500), a declarat fostul oficial IRGC pentru Iran International. Bazghandi a fost responsabil de operațiunea din iunie de asasinare a fostului consul general al Israelului la Istanbul, Yosef Levi Sfari, precum și a trei turiste israeliene.

A greșit tactica

Folosind agenți amatori pentru a efectua atacurile împotriva țintelor israeliene din Istanbul, Bazghandi a dat o lovitură grea Organizației de Informații IRGC, a declarat sursa Iran International.

El a fost responsabil cu dejucarea comploturilor de asasinare a oficialilor de securitate ai Iranului în interiorul Iranului; cu toate acestea, Hossein Ta’eb l-a folosit pentru operațiunile sale extrateritoriale și se pare că absența lui, printre alte motive, a transformat Iranul într-un refugiu sigur pentru agenții Mossad-ului israelieni care au lansat mai multe operațiuni de sabotaj și comploturi de asasinat, ucigându-l pe colonelul Hassan Sayyad Khodaei și alte figuri cheie. și oameni de știință din programul de drone, rachete și nucleare al Iranului.

Pe 22 mai, doi atacatori de pe o motocicletă au tras mai multe gloanțe spre colonelul Sayyad-Khodaei, în fața casei sale, în plină zi, determinând oficialii iranieni să acuze Israelul de organizarea atacului și au jurat răzbunare. Acest incident a fost urmat de morți misterioase ale ofițerilor IRGC și experților în arme, pentru care au fost din nou învinuite Israelului, care nu și-a negat responsabilitatea, fiind angajat într-un război secret cu Republica Islamică Iran.