Evenimentul Zilei > International > SUA şi Rusia s-au decis! Tratatul pentru reducerea armelor nucleare, în prim-plan
SUA şi Rusia s-au decis! Tratatul pentru reducerea armelor nucleare, în prim-plan

SUA şi Rusia s-au decis! Tratatul pentru reducerea armelor nucleare, în prim-plan

SUA şi Rusia au luat o decizie istorică cu privire la Tratatul pentru reducerea armelor nucleare.

SUA şi Rusia s-au decis! Tratatul pentru reducerea armelor nucleare, în prim-plan. Alertă – Joe Biden a acceptat oferta Rusiei de a prelungi ultimul tratat de control al armelor nucleare pentru 5 ani.

Conform politico.ro, asta ar putea reprezenta un punct luminos în relaţiile dintre SUA şi Rusia. Pasul e cu atât mai important în contextul în care vine chiar la începutul administraţiei Biden.

Vestea istorică a fost confirmată de doi oficiali ai administrației americane. Dacă SUA şi Rusia nu ar fi menţinut Tratatul în vigoare, el expira la 5 februarie.

SUA şi Rusia s-au decis! Tratatul pentru reducerea armelor nucleare

Tratatul Strategic de Reducere a Armelor limita armele nucleare desfășurate de Washington și Moscova la 1.550 de fiecare parte. Știrea a fost raportată pentru prima dată de jurnaliştii de la The Washington Post.

Biden s-a angajat în timpul campaniei electorale că va salva pactul. El reprezintă unul dintre ultimele vestigii ale diplomației în stilul Războiului Rece. Rolul său este de  a limita răspândirea armelor atomice.

Tratatul prevede inspecții regulate la fața locului a arsenalului celeilalte părți. El este considerat o poliță de asigurare împotriva unei curse de înarmare în toată regula.

Strategia propusă de Rusia la începutul anului 2020

Rusia s-a oferit mai întâi să extindă tratatul fără condiții prealabile la începutul anului 2020. Administrația Trump a încercat să negocieze un nou acord care să deschidă calea unui tratat de continuare. SUA doreau să acopere mai multe arme, inclusiv arme nucleare tactice care nu sunt incluse în NEW Start.

NEW Start (Noul START) este un tratat de reducere a armelor nucleare între Statele Unite și Federația Rusă. El prevedea măsuri pentru reducerea și limitarea în continuare a armelor ofensive strategice.

Documentul a fost semnat la data de 8 aprilie 2010, la Praga. După ratificare, NEWS Start a intrat în vigoare la 5 februarie 2011.

Demersurile administraţiei Trump nu au avut succes în fața rezistenței ruse, iar după aceea nu a mai fost timp. Alegerile prezidenţiale din SUA au pus subiectul pe planul doi.

Veste lăudată de susţinătorii Tratatului

Vestea că Biden va urmări o extindere completă a fost lăudată de susţinătorii principali ai controlului armelor nucleare.

„Oferta președintelui Biden semnalează o revenire binevenită la o diplomație serioasă care oferă o cale către un viitor mai sigur și mai sigur pentru toți”, a declarat Derek Johnson, director executiv al Global Zero, un grup de lider dezarmare nucleară.

„Dacă nu sunteți un antreprenor al apărării, aceasta este o veste bună pentru toată lumea”, a mai punctat Derek Johnson. Totuşi, alți experți de prim rang în controlul armelor nucleare au avut altă reacţie.

Ei și-au exprimat surpriza cu privire la decizie. Unii consilieri ai lui Biden au cerut o prelungire de un an pentru a-i presa pe ruși să înceapă negocierile privind un tratat de continuare.

De exemplu, Victoria Nuland, care a fost nominalizată pentru a fi subsecretar de stat, a solicitat recent o prelungire de un an a Tratatului.

Reacţiile din rândul experţilor lui Trump

„Nu știam pe ce cale să meargă”, a spus Tim Morrison, care a supravegheat portofoliul de control al armelor la Consiliul Național de Securitate în administrația Trump.

„Mi se pare un indiciu că Biden crede doar că are prea multe alte lucruri pentru a întreprinde o negociere propriu-zisă asupra controlului armelor. El face un fel de pariu că nu va avea ocazia să încheie un tratat”, a mai spus acesta.

Morrison consideră că rușii „nu vor fi interesați de o discuție ulterioară”.

Cel puțin un Biden nu poate vinde. Orice discuție ulterioară probabil trebuie să includă limitări de spațiu și apărare antirachetă și lucruri care sunt doar moarte la sosirea în SUA.

Rușii vor lua o prelungire de 5 ani, o vor pune în buzunar și apoi vor spune «ne vedem în 2026, americanilor»”, a spus el.

sursa: politico.com

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.