Evenimentul Zilei > International > Trump îl ține în șah pe putin, în problema armelor nucleare. Oferta de nerefuzat a Rusiei
Trump îl ține în șah pe putin, în problema armelor nucleare. Oferta de nerefuzat a Rusiei

Trump îl ține în șah pe putin, în problema armelor nucleare. Oferta de nerefuzat a Rusiei

Preşedintele rus, Vladimir Putin, doreşte să reînnoiască până la sfârşitul anului Tratatul New START privind armele strategice nucleare, încheiat în 2010 între preşedinţii Barack Obama şi Dmitri Medvedev.

Tratatul, considerat ultimul acord major încă în vigoare în domeniul controlului armelor nucleare între cele două mari puteri nucleare, limitează la 1.550 numărul de focoase nucleare operaţionale – instalate pe rachete, pe submarine şi bombardiere – pentru ambele ţări.

Vladimir Putin a declarat că Rusia este gata să prelungească Tratatul ruso-american START privind reducerea armelor strategice ofensive care expiră în februarie 2021, până la sfârșitul acestui an și fără precondiții. El a menționat că Rusia nu a primit deocamdată răspunsul Statelor Unite la propunerile privind prelungirea Tratatului, acesta rămânând însă valabile.

Vorbind ieri în cadrul unor audieri în Congres, subsecretarul american al apărării, John Rood, a declarat că tratatul poate fi prelungit prin simplul acord al părților, fără negocieri prelungite, fiind necesar să se convină doar pe ce perioadă. El a afirmat însă că prelungirea lui acum poate afecta posibilitatea negocierii, așa cum doresc Statele Unite, a unui tratat mai comprehensiv în domeniul controlului armamentului, la care să participe și China.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: