Tratatul, considerat ultimul acord major încă în vigoare în domeniul controlului armelor nucleare între cele două mari puteri nucleare, limitează la 1.550 numărul de focoase nucleare operaţionale – instalate pe rachete, pe submarine şi bombardiere – pentru ambele ţări.

Vladimir Putin a declarat că Rusia este gata să prelungească Tratatul ruso-american START privind reducerea armelor strategice ofensive care expiră în februarie 2021, până la sfârșitul acestui an și fără precondiții. El a menționat că Rusia nu a primit deocamdată răspunsul Statelor Unite la propunerile privind prelungirea Tratatului, acesta rămânând însă valabile.

Vorbind ieri în cadrul unor audieri în Congres, subsecretarul american al apărării, John Rood, a declarat că tratatul poate fi prelungit prin simplul acord al părților, fără negocieri prelungite, fiind necesar să se convină doar pe ce perioadă. El a afirmat însă că prelungirea lui acum poate afecta posibilitatea negocierii, așa cum doresc Statele Unite, a unui tratat mai comprehensiv în domeniul controlului armamentului, la care să participe și China.