SUA este la un pas de un război global pe care l-ar putea pierde

SUA este la un pas de un război global pe care l-ar putea pierde SUA. Război global. Sursa foto. Pixabay

SUA este la un pas de un război global pe care l-ar putea pierde, potrivit analizei lui Wess Mitchell, director la The Marathon Initiative și fost secretar de stat adjunct pentru Europa și Eurasia.

SUA este la un pas de un război global. Potrivit analizei lui Wess Mitchell, fost secretar de stat adjunct pentru Europa și Eurasia, în cazul în care China se decide să lanseze un atac împotriva Taiwanului, situația ar putea degenera foarte repede într-un război global.

Conflictele s-au extins în două dintre cele mai importante regiuni strategice din lume, care necesită atenția Statelor Unite. Iar în cazul în care China se decide să lanseze un atac împotriva Taiwanului, situația ar putea degenera foarte repede într-un război global pe trei fronturi pentru care SUA și țările aliate nu sunt pregătite, scrie autoru pe site-ul Foreign Policy.

Ne puteți urmări și pe Google News

SUA este la un pas de un război global

Wess Mitchell: Timpul se scurge și, cu toate că SUA mai are la dispoziție opțiuni prin care să își întărească poziția, este nevoie de eforturi serioase și compromisuri inevitabile. A venit timpul ca Statele Unite să se mobilizeze de grabă, împreună cu aliații lor, pentru ceea ce ar putea deveni criza mondială a vremurilor noastre.

În timp ce Rusia se pregătește pentru un război lung în Ucraina și după ce în Levant s-a deschis un nou front de luptă, China va fi din ce în ce mai tentată să profite de situație și să invadeze Taiwanul. Deja, Beijingul a început să testeze reacția Washingtonului în Asia de Est, știind prea bine că Statelor Unite le-ar fi foarte greu să gestioneze o a treia criză geopolitică. Dacă ar izbucni un război în regiune, America ar descoperi că există mai multe obstacole pe care trebuie să le depășească, se arată în analiză.

Carabina M4A1, Soldat, Armata Americana

SUA. Sursa foto: Pixabay

Americană nu este pregătită să lupte împotriva a două puteri rivale în același timp

Unul dintre ele este geografia: în ziua de azi, armata americană nu este pregătită să lupte împotriva a două puteri rivale majore în același timp. În cazul unui atac al Chinei împotriva Taiwanului, americanilor le-ar fi foarte greu să respingă atacul și, în același timp, să continue să sprijine Ucraina și Israel.

Motivul nu este pentru că SUA ar fi în declin, ci pentru că, spre deosebire de armata americană, care trebuie să fie puternică în toate cele trei locuri, fiecare din adversarii săi – China, Rusia și Iran – trebuie să fie puternic doar în propria sa regiune pentru a-și îndeplini obiectivele.

Cel mai rău caz este cel al unui război intens care se poartă în cel puțin trei teatre de operații îndepărtate de către o armată americană mult prea răspândită, susținută de aliați slab echipați, care nu se pot apăra singuri împotriva unor puteri industriale ce dețin resursele, determinarea și cruzimea necesare pentru a susține un conflict de lungă durată, mai spune autorul.

Marina militară chineză a depășit-o deja pe cea a SUA la numărul de nave

Pentru a purta un astfel de război, americanii și aliații lor ar trebui să dea dovadă de o unitate națională, mobilizare de resurse și spirit de sacrificiu cum nu s-au mai văzut de multe generații. America a mai purtat războaie pe mai multe fronturi în trecut, dar de fiecare dată a dispus de o capacitate de producție mult superioară inamicilor săi. Acum, nu mai este cazul.

Marina militară chineză a depășit-o deja pe cea a Statelor Unite din punct de vedere al numărului de nave pe care le are în dotare și continuă să crească cu echivalentul întregii forțe militare navale a Franței (în jur de 130 de nave) la fiecare patru ani. În comparație, marina militară americană a anunțat că va adăuga 75 de nave în următorii 10 ani.

Un dezavantaj asociat sunt banii. În conflictele din trecut, Washington putea cu mare ușurință să cheltuie mult peste adversarii săi. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, raportul dintre datorii și PIB aproape că s-a dublat, de la 61% din PIB la 113%. Astăzi, SUA ar intra în conflict cu o datorie ce depășește deja 100% din PIB.

Un conflict prelungit ar duce la o explozie a prețului petrolului

A. Wess Mitchell avertizează: Presupunând o rată de expansiune similară cu cea din al Doilea Război Mondial, ne putem aștepta ca datoria să urce la 200% din PIB sau chiar mai mult. Datorii atât de mari ar putea avea consecințe catastrofice pentru economia și sistemul financiar al Statelor Unite.

Din cauză că doi dintre principalii rivali ai Americii sunt mari producători de petrol – Iran și Rusia, un conflict prelungit ar duce la o explozie a prețului petrolului, iar oamenii ar duce lipsă de multe tipuri de bunuri, de la electronice până la materiale de construcții. Totul pălește însă în comparație cu pierderile de vieți umane pe care SUA și statele aliate le-ar suferi în cazul unui conflict global. O parte din adversari au arme convenționale și nucleare care pot lovi America, iar alții au capacitatea de a lansa sau sprijini operațiuni împotriva Statelor Unite în stilul atacurilor teroriste lansate de Hamas.

Război, Soldati, Parașute, Parașutiști

Soldat american. Sursa foto: Pixabay

 După cum spune un proverbul biblic, frica este începutul înțelepciunii

Potrivit lui A. Wess Mitchell, pregătirea eficientă este calea spre o mai bună capacitate de descurajare. Pașii care măresc gradul de pregătire pentru război trimit un semnal clar adversarilor că agresiunea prezintă un risc mai mare pentru ei decât stabilitatea și pacea. SUA trebuie să se asigure că Ucraina, Israel și Taiwan primesc armele de care au nevoie pentru a se apăra. Aceștia sunt jucătorii cei mai afectați de conflict în acest moment.

Cea mai mare șansă pentru a evita un conflict general este ca aceste state de frontieră să fie atât de curajoase și rezistente încât agresiunea este oprită sau descurajată înainte de a se putea răspândi. Pentru ca America să poată răspunde la toate aceste provocări, Mitchell spune că Washingtonul trebuie să facă niște sacrificii, în special în privința programelor sociale și de protejare a mediului care sunt susținute de o mare parte a populației.

Război, Deşert, Arme, Spectacol De Armă

Sursa foto: Pixabay

Prioritatea imediată a SUA: Asigurarea faptului că Ucraina, Israelul și Taiwanul au arme pentru a se apăra.

Dacă aceste măsuri nu se iau acum, potrivit lui Mitchell, există pericolul ca cei care vor conduce America în viitorul nu foarte îndepărtat să fie nevoiți să le dea explicații celor care ar trebui azi să suporte costul acestor sacrificii de ce copiii și nepoții lor au fost trimiși la luptă fără armele adecvate, atunci când inevitabil se va declanșa războiul.

Prioritatea imediată pentru Statele Unite trebuie să fie asigurarea faptului că Ucraina, Israelul și Taiwanul au armele de care au nevoie pentru a se apăra. Aceștia sunt jucătorii cu cel mai mult skin din joc în prezent.

Ceea ce se întâmplă în Ucraina și Israel părea de neimaginat acum câțiva ani și ne putem aștepta la și mai multe surprize în zilele care urmează. Americanii și aliații lor trebuie să înceapă să-și pună în ordine treburile acum, astfel încât să nu fie luați prin surprindere de un conflict global dacă va veni.