Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV: SUA au un plan de trimitere a ofițerilor din serviciile speciale în România și Bulgaria, pentru monitorizarea suspecților de terorism islamic

Autor: | | 3 Comentarii | 2418 Vizualizari

Comisia McCaul a Congresului SUA descrie haosul din Uniunea Europeană: migranți care intră și ies din Italia fără să fie întrebați cum îi cheamă, servicii secrete care nu cooperează, schimburi de informații care se fac “selectiv”, vameși din Spațiul Schengen care verifică doar 30% din pașapoarte.

Jihadiști fără frontiere

În noiembrie 2017, Uniunea Europeană anunța în premieră că pentru bugetul anului 2018 vor fi alocate fonduri pentru “combaterea dezinformării și a știrilor false”, propagate în special dinspre Federația Rusă. Surpriza venea însă dintr-o direcție total neașteptată pentru liderii UE, iar șeful Comisiei Europene Jean Claude Juncker și camarila sa nu au suflat nimic despre acest lucru: un Task-Force de 8 membri ai Congresului american, condus de Michael McCaul (R-Texas), a descris haosul constatat în Uniunea Europeană și a dezvăluit că migrația ilegală spre Europa dinspre state cu activitate terorist- islamistă a devenit un risc (“pericol major”) pentru securitatea Statelor Unite încă din 2015.

Îngrijorarea americanilor se referea

… în special la revenirea acasă (după terminarea luptelor din Siria) a așa-numiților “Luptători Străini”- mercenari din Europa care fuseseră înrolați în grupul terorist sunnit Stat Islamic (aka ISIS, Daesh) și care aveau practic posibilitatea să se îmbarce spre SUA, ajutați de breșele din sistemul de securitate european. McCaul menționa în context că au fost ani când SUA au oferit 10 milioane de vize pentru străinii care solicitau ședere temporară sau permanentă și devenea evident că Europa poate deveni rapid placă turnantă spre State a teroriștilor Daesh reveniți acasă, greu de identificat dacă numele lor nu apare în nicio bază de date. În astfel de situații, Washington activează planul “Combating terrorist and Foreign Fighter Travel”, care îi ajută pe ofițerii din FBI și Secret Service, deplasați în România sau Bulgaria- țări de tranzit pentru “Luptători străini”, să supravegheze și să detecteze istoricul și traseele suspecte ale celor care ar dori să se îmbarce pentru SUA pe un aeroport din Balcani sau care revin dinspre Turcia.

Să reamintim că

.. în decembrie 2017, publicația “Cristoiu Blog” avertiza, citând surse occidentale, că România are cetățeni care au participat activ la luptele din Siria și Irak, înrolați în milițiile Daesh. Așa-numiții “Luptători străini” europeni au călătorit spre Siria invariabil prin Istanbul și au fost repartizați, în general, la unități islamiste din zona Aleppo după trecerea frauduloasă a poroasei frontiere cu Turcia. În 2017 se împlineau 3 ani de la declararea Califatului Islamic de către Daesh și, în același an, Siria și Irak anunțau încheierea operațiunilor împotriva Daesh și recucerirea teritoriilor controlate de teroriști. Nu era, însă, vorba de simple anunțuri: în economia faptelor, încetarea luptelor a sporit exodul “Luptătorilor Străini” spre Europa și revenirea “acasă”, cu consecințele de rigoare. În timp ce Marea Britanie a trimis deja la închisoare un sfert din jihadiștii reveniți în Regat, cu cazuistica anunțată punctual și public, iar Statele Unite publică lista “Luptătorilor Străini” nord-americani, în România guvernează secretomania, iar accesul la orice informație oficială legată de jihadiștii români a fost blocat: Ministerul Afacerilor Externe, Președinția, Ministerul Afacerilor Interne, Administrația Penitenciarelor au invocat de-a valma legislația și secretul de stat pentru a menține o maladivă perdea de protecție pe un subiect de larg interes pentru siguranța națională.

Joaca de-a buna guvernare

… a duetului Jean Claude Juncker (șeful- iubitor de vinuri al Comisiei Europene)- Angela Merkel (cancelar al Germaniei- principalul donator pentru “pușculița” UE)- beneficiari ai obedienței unor șefi de stat precum cel al României, a creat monștri în comunicarea serviciilor pan-europene. Grupul Task Force american condus de McCaul constata, de exemplu, că Agențiile de securitate din UE nu cooperează cu Agențiile cu atribuții în protecția granițelor. În alte cazuri, la fel de ridicole, au fost identificate state membre UE care împart informații “preferențial” și evită “contactul” cu alte state membre UE. Americanii au constatat că europenii au pus bazele de date în comun, dar evită să ofere “partenerilor” listele integrale de suspecți islamiști și nu împart informațiile despre “Luptătorii Străini” nici cu Turcia. Mai mult, americanii s-au îngrozit când au aflat că mai puțin de 30% din pașapoartele sunt scanate la intrarea-ieșirea din Spațiul Schengen, fapt care poate fi “invitație la trecere frauduloasă” pentru teroriști: restul pașapoartelor, constatase Task Force-ul american, erau verificate fugitiv-vizual. Reamintim că toate statele UE sunt membre cu drepturi depline ale spaţiului Schengen, cu excepţia Bulgariei, Ciprului, Irlandei, României şi Regatului Unit. În context, americanii sunt nemulțumiți că statele nu completează prompt baza de date a Interpol- spre exemplu, pașapoartele pierdute sau furate din SUA și Europa, care au devenit extrem de valoroase fiindcă pot trimite legal militanți în UE. Lipsa de rigurozitate a europenilor este completată cu diletantismul legislativ al Uniunii: astfel, Daesh este interzis în Europa, dar alte grupuri islamiste active în Siria nu sunt declarate teroriste de UE, așa încât o parte din jihadiștii care revin nu pot fi urmăriți penal fiindcă, potrivit Uniunii Europene, ei s-au bătut “legal” în Siria sau Irak.

Italia primește migranți neidentificați și îi trimite vecinilor

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI