Proprietarii, vânzătorii și asociațiile pro-arme au sesizat astfel justiția pentru a împiedica autoritățile locale din California să închidă magazinele de arme, în cadrul măsurilor împotriva propagării noului coronavirus.

„Opiniile politice subiective sunt irelevante în fața acestui adevăr: vânzătorii de arme autorizați reprezintă o verigă a comerțului esențială pentru a garanta un drept protejat de Constituție. Punct”, se arată într-o plângere adresată de aceștia unui tribunal federal din acest stat aflat pe coasta de vest a Statelor Unite.

Plângerea îl vizează pe guvernatorul democrat Gavin Newsom, care a ordonat măsuri restrictive către populație, în cadrul luptei împotriva pandemiei Covid-19, exceptând „infrastructurile esențiale”. Newsom a lăsat la latitudinea șerifilor din diferite comitate să includă sau nu magazinele de arme în această categorie.

În consecință, șeriful din Los Angeles, vizat și el de plângerea celor pro-arme, a estimat, vineri, că magazinele de arme trebuie să rămână închise pentru public.

Deși consideră „remarcabilă” criza sanitară în curs, semnatarii plângerii, între care și puternicul lobby National Rifle Association (NRA), au estimat că ea „nu este o scuză” pentru violarea celui de-alk doilea amendament al Constituției.

Din contra, pledează ei, „ vânzătorii de arme și de muniții oferă, probabil, cea mai importantă funcție comercială, permițând californienilor să se apere, pe ei înșiși, pe cei dragi și proprietățile lor” în aceste vremuri tulburi.

De la debutul crizei Covid-19 în lume, vânzările de arme au crescut spectaculor. În condițiile în care o treime din americanii adulți posedă deja o armă de foc, oamenii au luat cu asalt magazinele pentru a-și completa arsenalul.

Multiplicarea măsurilor restrictive a generat o dezbatere privind oportunitatea de a lăsa deschise magazinele de arme. Texas, Ohio sau Michigan au judecat aceste magazine ca „esențiale”, în timp ce state ca New York sau New Jersey, mai lovite de pandemie, au luat o poziție diferită.

Susținătorii restricțiilor mai mari ale vânzărilor de arme avertizează asupra riscului crescut de accidente și sinucideri, în timp ce familiile sunt închise cu arme la domiciliu. În 2019, aproape 40.000 de persoane au fost ucise de arme de foc, din care 24.000 în urma suicidelor.