Situaţia „rămâne volatilă şi continuă să evolueze” în centrul oraşului, a explicat purtătorul de cuvânt al poliţiei metropolitane din Louisville, Lamont Washington, într-o declaraţie difuzată pe e-mail.

Poliţia a afirmat că nu a deschis focul în timpul incidentelor, dar că a operat mai multe arestări, scrie Agerpres.

Joi seara, primarul oraşului Louisville, Greg Fischer, a distribuit pe contul său de Twitter un mesaj al mamei Breonnei Taylor în care li se cere protestatarilor să fie paşnici. ‘„Cum era de aşteptat, emoţiile sunt mari”, a scris el în postare.

Aceste proteste vin în continuarea celor din orașul american Minneapolis, după ce un bărbat de culoare a fost ucis de un polițist care a îngenuncheat pe gâtul lui. Manifestanții au incendiat un magazin și au vandalizat un supermarket, iar polițiștii au folosit gaze lacrimogene împotriva demonstranților.

Magazinul incendiat de către protestatari și supermarketul vandalizat sunt situate în apropierea secţiei de poliţie unde lucrau, înainte de a fi concediaţi, ofiţerii acuzaţi de uciderea afro-americanului pe nume George Floyd.

Poliţiştii au lansat gaze lacrimogene şi au format un scut pentru a-i împiedica pe protestatari să pătrundă în comisariat. Unii manifestanţi au aruncat în ofiţeri cu pietre, sticle şi alte obiecte.

Cu o seară în urmă, geamurile unei alte secţii de poliţie au fost sparte de manifestanţi, iar poliţiștii au răspuns cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc.

Familia lui George Floyd, în vârstă de 46 de ani, decedat în urma arestării brutale a cărei înregistrare video a devenit virală, a cerut miercuri ca poliţiştii implicaţi să fie inculpaţi pentru omucidere.

Cei patru agenți de poliție au fost concediaţi, dar sunt anchetaţi în libertate.

Cazul l-a făcut să reacţioneze şi pe preşedintele Donald Trump, care a asigurat pe Twitter că a cerut poliţiei federale FBI şi Departamentului Justiţiei să facă lumină în privinţa acestei morţi „triste şi tragice”. Președintele SUA a promis familiei şi prietenilor bărbatului că „se va face dreptate”.

Noi înregistrări video arată că George Floyd nu a opus rezistență la arestare, așa cum afirmaseră, ințial, polițiștii
Un video filmat luni de o trecătoare arată cum un agent îl ţine la sol pe George Floyd timp de mai multe minute.

În înregistrare, Floyd este auzit cum geme și spune de mai multe ori: „nu pot să respir”.

Agentul îi răspunde să stea calm, iar un al doilea poliţist îi ţine la distanţă pe trecătorii care încep să se strângă, în timp ce cel ţintuit la pământ încetează să se mai mişte.