SUA avertizează! Să nu „escaladeze tensiunile” după atacurile din regiunea Moldovei

SUA avertizează! Să nu „escaladeze tensiunile” după atacurile din regiunea Moldovei Republica Moldova. Sursa foto: Dreamstime.com

Statele Unite au avertizat cu privire la încercărilor de „escaladare a tensiunilor” după o serie de explozii într-o regiune separatistă a Moldovei, susținută de ruși, care se învecinează cu Ucraina. Deși nu a susținut afirmația Kievului conform căreia Rusia este responsabilă pentru incidentele din Transnistria, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Ned Price a declarat reporterilor: „Rămânem îngrijorați de orice potențiale tentative de a escalada tensiunile”.

Departamentul de Stat al SUA a transmis o primă reacție și anunță că este la curent cu exploziile care au avut loc luni în Transnistria – regiunea separatistă susținută de ruși din interiorul Moldovei. Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentul de Stat al SUA, a declarat că nu știu încă toate detaliile şi fac apel la Guvernului Republicii Moldova să rămână calm faţă de aceste incidente.

Reiterăm apelul Guvernului Republicii Moldova la calm ca răspuns la aceste incidente și sprijinim pe deplin, așa cum ne-ați auzit spunând anterior, integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova, respectăm neutralitatea garantată constituțional.

Nu cunoaștem toate detaliile dincolo de ceea ce s-a întâmplat ieri, dar rămânem îngrijorați de eventualele încercări de a escalada tensiunile. Moldova este un partener puternic, lucrăm pentru a ne asigura că au ceea ce le trebuie pentru a răspunde la consecințele regionale ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat Ned Price în conferința de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Teama este că Rusia a folosit același argument când a lansat invazia în Ucraina

Recentele explozii misterioase care au vizat ministerul securității de stat, un turn cu antene radio și o unitate militară au survenit la câteva zile după ce un comandant de top rus a susținut că vorbitorii de limbă rusă din Moldova sunt asupriți.

Declarația Rusiei a declanșat alarma în Moldova, deoarece Moscova a folosit același argument după ce a lansat invazia sângeroasă a Ucrainei pe 24 februarie.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a călătorit în Moldova la scurt timp după invadarea Ucrainei, ca parte a unei manifestări de sprijin, atât pentru suveranitatea țării, cât și pentru eforturile sale de a primi refugiați.

Cine se ascunde în spatele exploziilor din Transnistria?

Reamintim că luni, un atac cu rachetă a afectat o clădire de securitate guvernamentală din regiunea separatistă susținută de ruși din Transnistria din interiorul Moldovei. Aproximativ 1.500 de militari ruși sunt dislocați în zonă, aparent ca o forță de menținere a păcii.

Iar marți, două antene de comunicații radio au fost avariat de explozii inexplicabile, ceea ce a determinat convocarea unei ședințe de urgență a Consiliului de Securitate al țării, de către președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Maia Sandu a spus că incidentele par să fi fost provocate din interiorul regiunii. În schimb, auto-proclamatul lider al asa-zisei republici separatiste Transnistria a declarat că Ucraina s-ar fi aflat în spatele incidentelor. În schimb președintele Zelenski acuză Rusia, spunând că vrea să deschidă un nou front în războiul ei, scrie newsinfo.inquirer.