Evenimentul Zilei > International > SUA au testat o nouă rachetă intercontinentală. Minuteman III este menită să descurajeze adversarii Americii
SUA au testat o nouă rachetă intercontinentală. Minuteman III este menită să descurajeze adversarii Americii

SUA au testat o nouă rachetă intercontinentală. Minuteman III este menită să descurajeze adversarii Americii

Statele Unite au testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) Minuteman III, care dă emoții Rusiei. Racheta, care nu a fost armată, a fost lansată de la baza aeriană Vandenberg, în California. Dispozitivul a parcurs circa 6.760 km înainte să cadă în mare în apropiere de atolul Kwajalein din Insulele Marshall, a indicat armata americană. Racheta Minuteman III este capabilă să poarte încărcături nucleare și reprezintă cheia arsenalului strategic al armatei americane.

O rachetă de tip Minuteman III, care nu a fost armată, a fost lansată de la baza aeriană Vandenberg, în California, în jurul orei locale 00:49 (07:49 GMT), conform unui comunicat al US Air Force. Testul a avut loc după ce a fost amânat de două ori pentru a nu agrava, mai întâi, tensiunile din jurul Ucrainei, iar mai recent pe cele din jurul Taiwanului.

Echipată cu o ogivă, care în timp de război ar putea transporta o încărcătură nucleară, racheta a parcurs circa 6.760 km. Apoi, proiectilul a căzut în mare în apropiere de atolul Kwajalein din Insulele Marshall, a indicat armata americană.

„Acest test face parte din activităţile de rutină şi periodice, destinate să demonstreze că descurajarea nucleară a SUA este sigură, fiabilă şi eficientă în faţa ameninţărilor din secolul al XXI-lea şi să-i liniştească pe aliaţii noştri”, a subliniat armata aerului americană.

Conform sursei citate, testul a arătat „pregătirea forţelor nucleare ale SUA şi conferă încredere în capacitatea şi eficacitatea componentei de descurajare nucleară a naţiunii”. De altfel, până acum au avut loc aproximativ 300 de teste de acest tip, indică textul comunicatului.

Testul a fost amânat de două ori

Inițial, acest test a fost programat pentru luna martie, dar a fost amânat mai întâi din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, din 24 februarie. La vremea respectivă, Washingtonul s-a temut că Moscova s-ar putea folosi de acest test de rutină pentru a extinde conflictul în alte ţări.

Pentru a doua oară, testul a fost amânat la începutul lunii august, după vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan. China a reacţionat cu furie la această vizită şi a lansat cele mai importante manevre militare din istoria sa în jurul Taiwanului. TImp de cinci zile, armata chineză a desfăşurat nave de război, rachete şi avioane de luptă, simulând o blocare a insulei.

„Într-un moment când China desfăşoară exerciţii militare destabilizatoare în jurul Taiwanului, SUA se comportă dimpotrivă ca o putere nucleară responsabilă, reducând riscul neînţelegerilor”, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, anunţând amânarea testului.

Despre racheta Minuteman III

ICBM Minuteman III, cu capacitate nucleară, este fabricată de Boeing Co. (BA.N) și reprezintă cheia arsenalului strategic al armatei americane. Racheta are o rază de acţiune de peste 6.000 de mile (peste 9.660 km) şi poate dezvolta o viteză de aproximativ 15.000 de mile pe oră (24.000 km/h). Rachetele de acest tip sunt dispersate în silozuri subterane consolidate și sunt operate de echipaje de lansare.

Vladimir Putin a dat ordin în 27 februarie a.c. ca forţele nucleare ale Rusiei să fie plasate în stare de alertă maximă, generând temeri că invazia declanșată de Rusia în Ucraina ar putea duce la un război nuclear. Oficialii americani au declarat că nu au văzut până în prezent niciun motiv pentru a modifica nivelurile de alertă nucleară ale Washingtonului, notează Reuters.

Rusia şi SUA deţin cele mai mari arsenale de focoase nucleare după Războiul Rece, care a divizat lumea în cea mai mare parte a secolului al XX-lea, opunând Occidentul URSS şi sateliţilor ei, după cum relatează AFP şi Reuters.