Rusia ar lansa „armele nucleare”, dacă China ar decide să atace zone de interes pentru Moscova: „Există o șansă destul de mare”

Rusia ar lansa „armele nucleare”, dacă China ar decide să atace zone de interes pentru Moscova: „Există o șansă destul de mare” Război în Ucraina: Rusia îşi va spori trupele la frontierele occidentale ca reacţie la NATO. Sursa foto: Kremlin

John Callahan, analist militar american, spune că Vladimir Putin, președintele Rusiei, ar fi gata să utilizeze armamentul nuclear din dotare, în cazul în care China ar decide să invadeze o zonă-cheie pentru Moscova, așa cum este Siberia. Mai mult, în cazul unui conflict în Pacific, SUA ar ieși învingătoare în lupta cu China, spune analistul militar.

Amenințările Rusiei cu privire la războiul nuclear au fost lansate încă de la începutul invaziei în Ucrainei, Vladimir Putin încercând astfel să constrângă Occidentul să nu reacționeze la nivel militar față de pretențiile expansioniste ale Rusiei în regiune.

Rusia nu ar putea să învingă China într-o confruntare, decât dacă folosește armele nucleare

Ideea utilizării armelor nucleare de către Putin a fost potențată în ultimele săptămâni, președintele rus afirmând faptul că Moscova va desfășura, până la sfârșitul anului 2022, cea mai nouă rachetă balistică intercontinentală cu capacitate nucleară, capabilă să ajungă în Marea Britanie în doar în trei minute.

John Callahan, fost diplomat și purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, actualmente consilier militar și decan la New England College, spune că „Rusia nu ar avea nicio șansă împotriva Chinei, fără a folosi arme nucleare”. „Mai ales în zona în care s-ar lupta, care ar fi Siberia. Rusia are o capacitate foarte limitată”, continuă analistul militar american.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ipoteză în cazul în care China ar decide să invadeze Siberia

SUA deține 5.428 de focoase nucleare, în timp ce China are 350, iar Rusia, 5.977, conform ICAN. În cazul în care China s-ar lupta cu Rusia în Siberia, forțele sale ar putea să treacă în vasta regiune nordică a Rusiei, din mai multe direcții.

„Să spunem că chinezii au invadat Siberia chiar acum. Există o șansă destul de mare ca rușii să întoarcă armele și să lanseze focoase nucleare. Pentru că ar trebui să se dezangajeze complet din Ucraina și, cumva, pe sistemul lor logistic patetic și scârțâitor, să își ducă forțele în cealaltă jumătate a lumii, pentru a se lupta cu chinezii”, argumentează John Callahan.

Regiunea siberiană este bogată în minerale, inclusiv cărbune, petrol, gaze naturale, diamante, minereu de fier și aur, China fiind, de altfel, în trecut, statul care controla întinderi uriașe de teren în ceea ce astăzi numim Orientul Îndepărtat al Rusiei.

China ar putea dori Siberia, din nou

După anexarea Amur de către Imperiul Rus în 1858, colțul sud-estic al Siberiei intra sub controlul Rusiei de astăzi. În 1969, noi tulburări au avut loc de-a lungul frontierei sino-sovietice, inclusiv la granița Siberiei cu Kazahstanul, dar și cu provincia vestică chineză Xinjiang.

Atunci, zeci de persoane au fost ucise și alte câteva sute au fost rănite în luptele care riscau să degenereze într-un război la scară nucleară. Înainte de a se așeza la masa negocierilor, Rusia amenința China cu un răspuns nuclear, astfel că mai multe orașe chinezești au construit adăposturi antiatomice, de teama unui atac de acest tip.

Tensiuni și în zona Mării Chinei de Sud

Analistul militar american crede că ar fi puțin probabil ca Rusia să învingă, dacă ar reveni la un conflict cu China în Siberia. Mai mult, singura putere mondială care ar putea face față Rusiei ar fi SUA, spune Callahan.

Tensiuni sunt în creștere și în zona Mării Chinei de Sud, asta deoarece Beijingul susține că deține suveranitatea asupra unei mari părți a apelor, chestiune contestată de statele Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan și Vietnam.

Pe lângă asta, China a acuzat Australia și SUA de acțiuni militare provocatoare, care amenință suveranitatea și securitatea sa. În situația unui război total, analistul Callahan crede că americanii ar înfrânge China.

SUA, capabile să învingă China în Pacific

„Americanii sunt mai capabili și ar putea învinge China, dacă întreaga putere a forțelor armate americane s-ar afla în Pacific și ar lupta cu ei, acolo unde se află. Problema este că ar primi câteva lovituri din vreme, deoarece trupele SUA sunt răspândite în toată lumea.

Așadar, la capacitate maximă, ar fi o baie de sânge, dar am câștiga. Pe termen scurt, chinezii ar putea, probabil, să atingă obiective limitate, pur și simplu pentru că toate forțele noastre nu ar fi acolo, încă", conchide analistul american John Callahan, conform Express.co.uk.