Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar declanșa un război nuclear: „Furtunile de foc ar bloca Soarele”

Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar declanșa un război nuclear: „Furtunile de foc ar bloca Soarele” Sursa foto: arhiva EVZ

Rusia a lansat mai multe amenințări cu privire la utilizarea armelor nucleare în războiul dus în Ucraina. Amenințările au fost lansate către Occident, care oferă sprijin militar și financiar țării intens bombardate de armata rusă. În cazul în care ar avea loc un război nuclear, s-ar declanșa „o mică eră glaciară”. Furtunile de foc ar elibera fum în atmosfera superioară și ar bloca Soarele, susțin specialiștii.

Un nou studiu arată cum vor evolua lucrurile în cazul în care ar avea loc un război nuclear între Rusia și SUA. Oficialii de la Kremlin au lansat amenințări către Occident cu privire la utilizarea armelor nucleare, pe fondul tensiunilor crescute din cauza invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina.

Potrivit acestui studiu, „o mică eră glaciară” s-ar declanșa în cazul în care ar izbucni un război nuclear. Furtunile de foc ar elibera fum în atmosferă, iar Soarele va fi blocat. Specialiștii susțin că, în prima lună, temperaturile medii globale ar scădea cu aproximativ 11 grade Celsius. În timpul celei mai recente Epoci Glaciare, acum 11.700 de ani, temperaturile medii globale erau mai ridicate decât preconizările făcute de specialiști în cazul unui război nuclear.

Amenințările Rusiei cu privire la un război nuclear au fost lansate recent. Oficialii de la Kremlin au avertizat Europa cu o apocalipsă nucleară, atac verbal venit ca un răspuns pentru aliații occidentali care au promis mai mult armament Kievului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce se întâmplă în cazul unui război nuclear?

Dacă acest război nuclear ar avea loc, s-ar declanșa „o mică eră glaciară” care se va întinde pe durata a mii de ani. Studiile efectuate de specialiști arată că furtuni de foc ar elibera fum în atmosferă, acest fenomen ducând la blocarea Soarelui și la pierderea recoltelor din întreaga lume.

Cea mai recentă Epocă Glaciară a durat mai mult de 100.000 de ani, iar temperaturile globale au fost reduse cu aproximativ 12 grade Celsius. Schimbările de temperatură au dus la dispariția mamutului lânos.

Studiul cu privire la efectele unui război nuclear au fost realizate de către Universitatea din Louisiana, autorul principal fiind dr. Cheryl Harrison. Aceasta susține că nu contează cine pe cine bombardează, efectele fiind aceleași. Acest studiu este primul care oferă o imagine clară a impactului asupra mediului în cazul în care Putin ar apăsa pe butonul nuclear.

„Poate fi India și Pakistan sau NATO și Rusia. Odată ce fumul este eliberat în atmosfera superioară, acesta se răspândește la nivel global și afectează pe toată lumea”, a mărturisit Harrison, potrivit dailymail.co.uk.

Studiul arată că temperaturile oceanelor ar scădea rapid și nu ar reveni la starea de dinainte de războiul nuclear, chiar și după ce fumul se va risipi. Pe măsură ce temperaturile s-ar răci în întreaga lume, gheața marină s-ar extinde cu peste șase milioane de kilometri pătrați și cu o adâncime de până la doi metri. Acest fenomen ar bloca porturile importante precum Beijing, Copenhaga și Sankt Petersburg.

Transportul maritim în emisfera nordică ar fi blocat complet, iar transportul alimentelor și a proviziilor în unele orașe precum Shanghai, unde navele nu sunt pregătite să facă față gheții marine, ar deveni dificilă.

Scăderea bruscă a temperaturii din mări și oceane ar duce la foamete.

Rusia ar putea distruge întreaga omenire

Coautorul studiului, profesorul Alan Robock de la Universitatea Rutgers, susține că "războiul nuclear are consecințe grave pentru toată lumea”.

„Liderii mondiali au folosit studiile noastre anterior ca un impuls pentru a pune capăt cursei înarmărilor nucleare în anii 1980 și, în urmă cu cinci ani, pentru a adopta un tratat în cadrul Națiunilor Unite pentru interzicerea armelor nucleare.

Sperăm că acest nou studiu va încuraja mai multe națiuni să ratifice tratatul de interzicere”, a adăugat Alan Robock.

Calculele obținute în urma studiului arată interconectarea sistemelor Pământului, în special în fața perturbărilor cauzate de erupții vulcanice, incendii masive sau războaie.

"Războiul actual dintre Ucraina cu Rusia și modul în care acesta a afectat prețurile la gaze, ne arată cu adevărat cât de fragile sunt economia noastră globală și lanțurile noastre de aprovizionare în fața a ceea ce pot părea conflicte și perturbări regionale", susține dr. Harrison.

Efectele prezentate de studiu nu reprezintă doar amenințările unui război mondial. Erupțiile vulcanice pot produce urmări asemănătoare asupra planetei și civilizației.