Evenimentul Zilei > International > Reacția Moscovei, după ce Patriarhul Kiril a fost pus pe lista neagră de Canada: „Numai nişte satanişti îl pot sancţiona pe patriarh”
Reacția Moscovei, după ce Patriarhul Kiril a fost pus pe lista neagră de Canada: „Numai nişte satanişti îl pot sancţiona pe patriarh”

Reacția Moscovei, după ce Patriarhul Kiril a fost pus pe lista neagră de Canada: „Numai nişte satanişti îl pot sancţiona pe patriarh”

Canada l-a sancţionat vineri pe patriarhul Kiril, şeful Bisericii Ortodoxe ruse, în cadrul unei noi serii de sancţiuni, din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia, care vizează `agenţii dezinformării şi propagandei ruse”.Moscova a reacționat imediat.

Patriarhul Kiril, liderul spiritual al ortodocşilor ruşi din 2009, şi-a pus biserica în serviciul preşeidntelui rus Vladimir Putin, pe care l-a catalogat drept un ”miracol” şi căruia îi împărtăşeşte ambiţiile unei Rusii conservatoare şi dominatoare şi îi susţine ofenisva în Ucraina.

În afara Canadei, Regatul Unit l-a sanţcionat în iunie pe patriarhul Kiril, în vârstă de 75 de ani, după ce Uniunea Europeană (UE) a renunţat să-i înscrie numele pe lista neagră. După anunțul făcut de Canada, a venit și reacția Moscovei. „Numai nişte satanişti îl pot sancţiona pe patriarh”, a atacat o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Patriarhul Kiril, sancționat de Canada

„În vederea unei contracarări a campaniei de dezinformare a Kremlinului, Canada impune sancţiuni unui număr de 29 de agenţi ai dezinformării şi propagandei patronate de stat şi unui număr de 15 entităţi controlate sau deţinute de Guvernul rus şi care participă la eforturi de dezinformare”, a anunţat ministrul canadian de Externe Mélanie Joly, în marja uneireuniuni cu omologii săi din cadrul G20 pe Insula Bali, în Indonezia.

Aceste sancţiuni îi vizează de asemenea pe Sumbatovici Gasparian, şeful Deprtamentului Internţaional al grupului rus de presă RT.

Ottawa a interzis, în ultimele luni, difuzarea canalelor RT în Canada, iar Moscova a închis apoi biroul în Rusia al nstituţiei publice de presă CBC/Radio-Canada.

„Maşina rusă de propagandă trebuie să dea socoteală pentru minciunile sale. Canada este hotrâtă să lupte împotriva dezinformării peste tot şi oricând. Cei care răspândesc înşelătoria” vot fi ”traşi la răspundere”, a subliniat Joly. Ottawa a sancţionat, în total, 1.150 de persoane şi entităţi din Rusia, Belarus şi Ucraina.