Evenimentul Zilei > International > SUA acuză China de „încălcare flagrantă“ a embargoului împus Coreii de Nord. Recompensă de 5 milioane de dolari pentru informaţii
SUA acuză China de „încălcare flagrantă“ a embargoului împus Coreii de Nord. Recompensă de 5 milioane de dolari pentru informaţii

SUA acuză China de „încălcare flagrantă“ a embargoului împus Coreii de Nord. Recompensă de 5 milioane de dolari pentru informaţii

SUA lansează acuzații extrem de grave la adresa Chinei. Aceasta ar fi încălcat flagrant și repetat embargoul împotriva Coreii de Nord.

SUA au acuzat, marţi, China de ”încălcarea flagrantă” a obligaţiei de a impune sancţiuni internaţionale Coreii de Nord şi au oferit recompense de până la 5 milioane de dolari pentru informaţii legate de nrespectarea sancţiunilor.

Subsecretarul adjunct pentru Coreea de Nord, Alex Wong, a acuzat China că încearcă să anuleze regimul sancţiunilor impus de Naţiunile Unite, care au rolul să determine Coreea de Nor să renunţe la armele nucleare. El a avertizat cu impunerea de noi sancţiuni unor persoane şi entităţi din China.

Primele dovezi cu privire la încălcarea interdicţiilor Maţiunilor Unite

Wong a spus că statul chinez a continuat să găzduiască cel puţin 20.000 de muncitori nord-coreeni, încălcând interdicţiile Naţiunilor Unite, şi că în ultimul an Statele Unite au observat nave care transportau cărbune şi alte bunuri sancţionate din Coreea de Nord în China, în 555 de ocazii separate.

”În niciuna dintre aceste ocazii autorităţile chineze nu au intervenit pentru a opri aceste importuri ilicite”, a declarat Wong Centrului pentru Studii Internaţionale şi Strategice din Washington.

Acesta a mai spus că China găzduieşte cel puţin două duzini de reprezentanţi nord-coreeni care au legătură cu programele de armament ale Phenianului sau cu bănci, în timp ce firme chineze au continuat să facă afaceri cu entităţi sancţionate de Naţiunile Unite, care au roluri majore în programele respective.

Se va lansa un site unde oamenii pot oferii informaţii în schimbul a 5 milioane de dolari recompensă

China afirmă că respectă sancţiunile Naţiunilor Unite împotriva Coreii de Nord, dar şi-a exprimat speranţa, alături de Rusia, că relaxarea sancţiunilor ar putea contribui la deblocarea negocierilor dintre Phenian şi Washington în domeniul nuclear.

Wong a spus că Departamentul de Stat lansează un site unde oamenii pot oferi informaţii despre încălcarea sancţiunilor împotriva Coreii de Nord, în schimbul a până la 5 milioane de dolari. Acesta a avertizat că vor fi aplicate noi sancţiuni pentru cei care nu respectă embargoul, relatează Agerpres.