Evenimentul Zilei > Actualitate > Studiu revoluționar. Țânțarii nu vor mai fi dușmanii noștri, vor deveni vaccinuri zburătoare
Studiu revoluționar. Țânțarii nu vor mai fi dușmanii noștri, vor deveni vaccinuri zburătoare

Studiu revoluționar. Țânțarii nu vor mai fi dușmanii noștri, vor deveni vaccinuri zburătoare

Un nou studiu realizat de studenții de la Universitatea COMSATS din Islamabad arată că țânțarii pot fi extrem de utili deoarece ar putea fi transformați în seringi purtătoare de vaccin.

Studenții Universității COMSATS din Islamabad lucrează la o propunere de a transforma țânțarii în seringi purtătoare de vaccin. Deși această apariție pare a fi nouă, de fapt datează din 2011, când un grup de cercetători japonezi a venit cu noțiunea de a transforma țânțarii, super-răspânditori ai bolii, în vaccinuri zburătoare.

Tânțarii sunt transformați în vaccinuri zburătoare

Atunci când țânțarii ne înţeapă, ei injectează o mică picătură de salivă în sângele nostru, care împiedică coagularea acestuia. Acest set de oameni de știință a injectat un antigen – o substanță care determină sistemul imunitar să răspundă – în amestecul de proteine din saliva lor.

Pentru a genera anticorpi, șoarecii trebuie să fie mușcați de cel puțin 1500 de ori în fiecare zi, în medie. În ciuda acestui fapt, cercetătorii nu au reușit să stabilească dacă anticorpii ar fi suficienți pentru a preveni infecția într-un organism uman.

Profesorul Dr. Muhammad Tabassum Afzal, rectorul Universității COMSATS, a anunțat acest lucru miercuri, în timpul unei sesiuni a Comitetului permanent al Senatului pentru știință și tehnologie.

Japonia a dezvoltat acest tip de țânțar în 2010

Rectorul a informat comitetul că studenții universității efectuează cercetări asupra țânțarilor pentru a-i transforma în acceleratori de vaccinuri și nu în purtători de boli.

În timp ce studiile anterioare privind fenomenul nu păreau a fi viabile, ar fi interesant de urmărit cum studenții COMSATS au făcut acest lucru.

În 2010, un grup de cercetători japonezi a dezvoltat un țânțar care răspândește un vaccin în loc de boli. Chiar și cercetătorii recunosc, totuși, că problemele de reglementare și etice vor împiedica aceste creaturi să prindă vreodată aripi – cel puțin în ceea ce privește livrarea de vaccinuri umane, conform science.org.

Studiul se bazează pe un mecanism foarte diferit: Folosirea țânțarilor pentru a deveni ceea ce oamenii de știință numesc „vaccinatori zburători”. În mod normal, atunci când țânțarii mușcă, injectează o picătură mică de salivă care împiedică coagularea sângelui gazdei. Grupul japonez a decis să adauge un antigen – un compus care declanșează un răspuns imunitar – la amestecul de proteine din saliva insectei, scrie startuppakistan.