Evenimentul Zilei > Social > Studiile confirmă cele mai sumbre temeri. Noua tulpină de coronavirus este mai contagioasă
Studiile confirmă cele mai sumbre temeri. Noua tulpină de coronavirus este mai contagioasă

Studiile confirmă cele mai sumbre temeri. Noua tulpină de coronavirus este mai contagioasă

Noua tulpină de coronavirus, depistată în Marea Britanie, este mai contagioasă cu 50 până la 74% față de cea originală. Informația este confirmată de un studiu științific publicat de specialiștii lbritanici.

Un studiu publicat online reflectă îngrijorarea specialiștilor britanici cu privire la creșterea numărului de cazuri de infectare cu noua tulpină de SARS CoV-2, cu consecințe asupra spitalizărilor și a deceselor provocate COVID-19 în Marea Britanie, potrivit AFP

În baza datelor disponibile, unul dintre cercetătorii implicați, Nick Davies, biolog la London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM), trage concluzia că tulpina de SARS CoV-2 studiată ar putea fi cu 50% până la 74% mai contagioasă decât cele care circulau până acum. Această variantă de coronavirus se spune că ar fi la originea creșterii accentuate a numărului de cazuri din sud-estul Angliei, din ultimele săptămâni.

Estimarea studiului în cauză, deși nu a fost confirmată de specialiștii și de experții independenți, este în concordanță cu cea a autorităților britanice care a fost prezentată în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit cercetătorilor din grupul NERVTAG, care sfătuiește guvernul britanic cu privire la virusurile respiratorii emergente, noua variantă a SARS CoV-2 este mai contagioasă cu „50% până la 70%”.

Detectată pentru prima dată în luna septembrie, această variantă care a fost numită VOC 202012/01 are 22 de mutații pe genomul său. Un sfert din infecțiile nou detectate în luna noiembrie, în zonele afectate au fost legate de această variant. Ulterior, comparativ cu luna noiembrie, în luna decembrie procentul a crescut cu peste 60%.

Cercetătorii estimează că în luna ianuarie, dacă tendința actuală continuă, noua variantă ar putea fi la baza a 90% din cazurile de infecții care vor fi depistate până la jumătatea lunii ianuarie.

Noua tulpină a izolat Marea Britanie

Premierul Boris Johnson a declarat încă de la finalul săptămânii trecute că gradul de contagiozitate este mai mare de 70%, iar autoritățile britanice au transmis Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) informații despre o contagiozitate care a crescut de la 40% la 70%. Estimarea a fost făcută pe baza datelor preliminare din secvențierea genomului virusurilor colectate în Londra și în sud-estul țării.

Descoperirea acestei noi tulpine de coronavirus a determinat mai multe state din Europa să ia măsuri și să impună noi restricții de transport pentru persoanele care vin din Marea Britanie. Rând pe rând, Franța, Germania, Italia și alte state europene au suspendat transporturile dinspre Marea Britanie și au introdus măsura izolării pentru persoanele care vin din Regatul Unit.

Ulterior, Comisia Europeană a recomandat statelor membre ale Uniunii Europene să adopte un set unitar de măsuri pentru ca transportatorii și cetățenii care călătoresc să nu aibă de suferit.