Evenimentul Zilei > International > Strategia „Patria Albastră”. Uraganul Turcia în Egeea și Mediterana
Strategia „Patria Albastră”. Uraganul Turcia în Egeea și Mediterana

Strategia „Patria Albastră”. Uraganul Turcia în Egeea și Mediterana

SABAH (Turcia). În Asia-Pacific, „vântul divin" a adus evenimente importante care au schimbat politica regională și mondială.

După ce expedițiile Imperiului Mongol din 1274 și 1281 împotriva Japoniei s-au soldat cu eșecuri și după ce mongolii și-au pierdut 75% din flotă într-o furtună, termenul „kamikaze”, împământenit în limba și literatura japoneză cu sensul „vânt divin”, dar și termenul „taifun”, „tatăl tuturor vânturilor”, reprezintă fenomene naturale care și-au pus amprenta asupra structurii economice și politice actuale din Asia-Pacific.

Astăzi, „centrele de putere” mondiale, principalele state ale economiei și politicii globale, urmăresc cu atenție creșterea puterii Turciei în Egeea și Mediterana, începând cu 2017, și „furtuna” pe care Turcia o stârnește.

Faptul că Turcia face o serie de mutări geostrategice bazate pe energie și securitate în Marea Egee și în Mediterana, importante coridoare maritime strategice ale lumii, stârnește „uragane” în planul politicii mondiale.

Strategia „Patria Albastră” pe care Turcia o urmărește în Egeea și în Mediterana, privitoare la superioritatea maritimă a Turciei și la rezervele de hidrocarburi, un drept natural al țării, prind viață datorită conducerii vizionare și determinării președintelui Erdoğan.

Și transformarea Sfintei Sofia într-o moschee este tot o parte a strategiei turcești „Patria Albastră”. Să nu uităm faptul că cucerirea Istanbulului de către Fatih Sultan Mehmet, Marea Victorie Militară a lui Mustafa Kemal Atatürk din 30 august și eliberarea Izmirului, pe 9 septembrie, au intrat în istorie sub denumirea de „Răzbunarea Troiei”.

Pentru că visul grecilor de a priva Anatolia de comerțul și securitatea furnizate de Egeea și Mediterana nu a încetat niciodată și nici nu va înceta ușor. Strategiile „Patria Albastră” și „Sfânta Sofia” sunt cele mai grele lovituri și cele mai dure răspunsuri care pot fi date Greciei și aripii anglo-saxone a Alianței Atlantice, care o folosesc pe aceasta ca pe o păpușă. Nicio putere nu poate nega drepturile turcului în Egeea și Mediterana.

Cu ani în urmă, unii au scris o carte, „Metal Fırtına” (Furtuna de Metal – n.red) în care încercau să transmită mesaje subliminale, vorbind despre o confruntare între Turcia și SUA. Acum, prin romanul „Şu Çılgın Türkler” („Acei turci nebuni”, cu referire la lupta pentru independență), le spunem celor care au curaj „Poftiți, veniți”.

Astăzi, după ce tentativa de lovitură de stat din 15 iulie a fost anihilată datorită eroismului epic al poporului turc, iar trădătorii din sfera civilă și militară au fost demascați, devine tot mai puternică determinarea Turciei bazată pe „Suveranitate Națională”, „Voință Națională” și „Independență”.

Capcanele care ne-au fost întinse în Egeea și Mediterana au fost distruse. Deja, în Egeea și Mediterana suflă „Uraganul Turcia” și nimeni nu va avea puterea să oprească această forță și această determinare. Autor Kerem Alkin (Traducere-Rador)

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: