Evenimentul Zilei > Actualitate > Ce spun străinii despre „Toate pânzele sus”
Ce spun străinii despre „Toate pânzele sus”

Ce spun străinii despre „Toate pânzele sus”

Pentru români, „Toate pânzele sus”, serialul TVR după romanul cu acelaşi nume al lui Radu Tudoran, rămâne unul dintre cele mai frumoase filme de aventuri din copilărie.

Puțină lume știe însă despre succesul de care s-a bucurat serialul în Europa. Ion Dichiseanu, interpretul lui Pierre Vaillant în celebrul serial, a povestit o întâmplare pe care a trăit-o în Franța. „Când am primit rolul nu prea mi-am dat seama de importanța sa. Acum, însă, după 40 de ani, realizez cât de bine mi s-a potrivit acest rol și cât de aproape am fost de personaj. Îl cunoșteam pe Radu Tudoran, și, sigur, citisem carte, iar când Mircea Mureșan m-a chemat repede să preiau rolul de la Paul Petre Hofner, care se accidentase, m-am bucurat de propunere. Pot să spun că am multe în comun cu Pierre Vaillant. Îmi place să călătoresc foarte mult și, ca și el, mi-am dorit să ajung în Țara de Foc. Personajul mi s-a potrivit mănușă, mai ales că eram un bun vorbitor de limbă franceză”, a povestit actorul de 82 de ani.

Ion Dichiseanu, oprit de francezi în vamă ca să dea autograf

Ion Dichiseanu a ajuns să obțină rolul lui Pierre Vaillant printr-o întâmplare: „Regizorul îi dăduse personajul lui Paul Peter Hofner, însă, cum acesta tocmai îşi rupsese piciorul, m-a luat pe mine. Aşa a vrut destinul. Primele cadre le-am filmat la Sulina și cum eu eram prins cu stagiunea teatrală am făcut naveta Bucureşti-Sulina cam două luni”, a mai povestit Dichiseanu.

Legat de Pierre Vaillan, îndrăgitul actor are o amintire dragă, de dinainte de Revoluție. „Securitatea știa de prietenia mea cu Jean Marrais, era cu ochii pe mine și, probabil, tocmai de aceea îmi dădea mai ușor viza să plec în străinătate. Nu am avut nicio problemă când am cerut să merg să vizitez un văr în Germania. Acesta lucra într-un service și se ocupa de reparațiile de la mașina mea. Cât am stat la el, am sunat un bun prieten stabilit în Franța, ca să-l vizitez. Am lasat mașina la vărul meu și m-am urcat în trenul Frankfurt – Paris. Întotdeauna m-am respectat, așa că m-am așezat la vagonul restaurant și am comandat ceva de băut. Când am intrat în Franța, ne-au oprit la vamă. Vameșul francez a venit la mine și i-am dat pașaportul. Francezul se uită în pașaport, apoi se uită la mine și părea nedumerit. Am început să mă neliniștesc ușor și să mă întreb dacă e o problemă și nu sunt eu cel din poză. Îmi spune: «Domnule, sunteți actor, nu?», «Da» «L-ați jucat pe Pierre Vaillant, în Toate pânzele sus și ați jucat și în Bătălia pentru Roma». Apoi îmi înșiră încă câteva filme. Am rămas uimit. Vameșul francez era cinefil, știa de România și de actorii de la noi. Aproape că mi-a căzut ceașca din mână. I-a spus colegului său să meargă mai departe, ca să mai schimbe câteva cuvinte cu mine și să ia un autograf. Atunci m-am simțit foarte mândru”, a mai povestit Ion Dichiseanu.