Evenimentul Zilei > Social > Stoc masiv de medicamente pentru al doilea val de pandemie. „Să avem suficient pentru fiecare pacient”
Stoc masiv de medicamente pentru al doilea val de pandemie. „Să avem suficient pentru fiecare pacient”

Stoc masiv de medicamente pentru al doilea val de pandemie. „Să avem suficient pentru fiecare pacient”

Odată cu venirea sezonului rece, specialiștii avertizează că în multe țări se va produce al doilea val de îmbolnăviri cu noul coronavirus.

În acest context, Finlanda a luat, de pe acum, măsuri drastice de limitate a vânzării unor medicamente, cum ar fi, de exemplu, paracetamolul.

Măsura a intrat în vigoare de marți.

Consumatorii de paracetamol, medicament comercializat fără reţetă şi prescris cel mai des împotriva febrei şi a durerii – precum şi cei care întrebuinţează dexametazona, un corticoid (antiinflamator) – nu vor avea voie să cumpere decât doze pentru maximum trei luni la fiecare achiziţie.

Această nouă măsură, cu efect imediat, ar trebui să rămână în vigoare cel puţin până în ianuarie anul viitor şi are drept scop „pregătirea pentru o eventuală creştere a cererii mondiale”, dacă numărul cazurilor va spori în toamnă şi în iarnă, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Aprovizionările pe plan mondial cu paracetamol au fost afectate după ce pandemia a forţat anumiţi producători, în special în China, să-şi reducă producţia.

„Am luat această măsură astfel încât, chiar dacă problemele de aprovizionare şi de logistică ale paracetamolului persistă, să avem suficient pentru fiecare pacient care are nevoie”, a declarat pentru AFP Noora Oinonen, din cadrul Ministerului Sănătăţii.

În ceea ce priveşte dexametazona, un studiu britanic publicat în iunie a arătat că aceasta reduce semnificativ mortalitatea la bolnavii afectaţi de o formă severă de COVID-19.

Acest steroid puternic nu trebuie totuşi să fie utilizat decât în cazul bolnavilor „în stare gravă sau critică”, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care, pe de altă parte, nu a aprobat acest medicament în tratamentul împotriva coronavirusului.

„Avem o piaţă mică pentru dexametazonă în Finlanda, aşa că, dacă OMS o recomandă prin directivele sale, există riscul ca vânzările acestui medicament să crească rapid”, a continuat Oinonen.

Potrivit ministerului din care face parte, stocurile de medicamente „au rămas în general la un nivel bun” în timpul epidemiei.

Autorităţile au contabilizat în prezent aproape 7.800 de cazuri de infecţii cu noul coronavirus pe teritoriul ţării şi 334 de decese provocate de virus.

După un început de vară marcat de un număr foarte redus de noi cazuri, circulaţia coronavirusului s-a accelerat din nou. Guvernul finlandez a recomandat de acum înainte purtarea măştii în locurile publice, potrivit agerpres.ro

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: