Evenimentul Zilei > Politica > Stelian Tănase, despre bugetul pe 2016: A ieşit O BELEA. Iohannis ar fi trebuit să ceară un buget de AUSTERITATE, dar îi place să trăiască bine. E boieros
Stelian Tănase, despre bugetul pe 2016: A ieşit O BELEA. Iohannis ar fi trebuit să ceară un buget de AUSTERITATE, dar îi place să trăiască bine. E boieros

Stelian Tănase, despre bugetul pe 2016: A ieşit O BELEA. Iohannis ar fi trebuit să ceară un buget de AUSTERITATE, dar îi place să trăiască bine. E boieros

Fostul preşedinte al Societăţii Române de Televiziune Stelian Tănase vorbeşte, într-o postare pe blogul lui, despre bugetul pe 2016 cu care Dacian Cioloş vine în faţa Parlamentului pentru aprobare. Tănase spune că acest proiect este unul făcut "pe genunchi".

"Nu doresc sa fac aici analiza a bugetului pe ansamblu, capitol cu capitol. Nu mă pricep și cititorul nu are răbdare cu cifrele. Dar sunt unele aspecte care ies în evidență și pentru un neofit ca mine. S-o luăm pe rînd.

Pentru 2016 românii au un buget clientelar care reflectă destul de exact structura de clan a societății. Un buget de cîrpeală, încropit, care vrea să mulțumească cam pe toată lumea care contează. Alcătuirea lui a dat prilej unor lupte intestine de mai mare dragul. Unii au prins măriri astronomice, alții s-au văzut ciuntiți fără milă. Cine poate oase roade, cine nu nici carne macră! zice o vorbă de mahala. Acesta a fost principiul după care a fost confecționat bugetul. Un buget care a vrut să rezolve urgențe, să pună petice, să facă unele corecții vizavi de prostiile lui Ponta. Un buget de mentenanță, scris în grabă, pe genunchi. S-au distribuit parale acelora care au trecere în Palatul Victoria, celor au cu gura mai mare și  sunt capabili să exercite presiuni", scrie Tănase.

Totodată, Tănase spune că preşedintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să ceară un buget de austeritate, .

"Bugetul a ieșit o belea. Apare la vedere, ca un păduche pe frunte, triumfalismul lui Ponta care zicea ca a făcut si a dres. Acum se vad găurile și potemkiniada. Cioloș&Co au găsit o cu totul altă realitate. Noul guvern trebuie să se descurce între marile promisiuni – creșteri de salarii, reduceri de taxe etc. – pe de o parte și gogorița creșterii economice. Gogoriță pentru că nu se regăsește în buzunarele românilor.

[elvetia 789] Cotrocenii stau fff bine. Bugetul Administrației prezidențiale a crescut cu 150% !!! Iohannis se respectă, cere alte condiții pentru prestația lui decît predecesorii. A trecut repede de la triplarea salariulu propriu, la un buget mult mai mare pentru Administrația prezidentiala. E boieros, cheltuie mult, vezi și povestea cu vila de protocol. Ii place să trăiască bine, de ce nu!? Dar mi-ar fi plăcut mult ca Președinția să ceară un buget de austeritate ca să dea un exemplu. Să se vada că toți strîng cureaua, nu doar „prostimea”. Și de unde să vină acest exemplu dacă nu de la capul țării!? Ar fi trebuit să arate că a înțeles sărăcia generalizată în care trăim. Mă gîndesc că în ciuda unor creșteri simbolice in 2016,  cultura, sănătatea, educația și învățămîntul rămîn grav subfinanțate și in 2016, ca în toți acești aproape 26 de ani.

Senatul a primit cu 127% mai mult, iar Camera Deputaților cu un sfert. Normal, Cioloș se va duce acolo să-și treacă legile. A fost obligat să îi mulțumească pe parlamentari. În ciuda aerelor lui feciorelnice are și el agenda lui electorală. Plus că îl presează partidele, ele fac un lobby puternic pentru a obține fonduri cu care să dea satisfacție votanților într-un an cu alegeri. Așa că în 2016 nivelul cheltuielilor crește exponențial. Pare că România este o țară fericită, cu de toate, care are o creștere economică teribilă. O țara prosperă care-și permite să cheltuiasca pe tot ce-și dorește. Asta se vede dacă te uiți atent la buget. Ce este dincolo de cifre este altă socoteală. Imaginea e doar…o imagine, realitatea e diferită. Asta se vede în km de autostradă, în situația deplorabilă a spitalelor, în nr și calitatea școlilor, în continuarea procesului părăsirii Romaniei de forța de muncă. În sărăcia endemică. Asta văd eu dincolo de cifre. Dar poate mă înșel", continuă fostul şef al TVR.

Stelian Tănase vorbeşte şi despre serviciile secrete şi spune că atentatul dejucat de la Covasna, când Beke Attila Istvan a încercat să detoneze o bombă de Ziua Naţională, a cântărit mult în decizia Guvernului de a împărţi bani între servicii.

"[elvetia 788] Și că tot veni vorba – cum stau serviciile secrete!? Ele au fost printre marii favoriți ai impărțelii de anul asta. Atentatul cu bombă în pregătire la Tg. Secuiesc a apărut la țanc, parcă programat, cum dracu, chiar înaintea discuției pe buget. Știrea atentatului a stimulat grozav Guvernul să fie generos. Emoția contează și la acest nivel, dragii mei. SRI a primit cu aproape 20% mai mult. SIE cu 6,46% în plus, stă bine, nu scade, crește. STS scade în schimb, Marcel Opris nefiind in grațiile actualei puteri. Singura lui consolare este că nici SPP nu stă pe roze. Bugetul aici scade cu 3,07%. Demnitarii noștri se bazează mai mult pe SRI, paza lor este asigurată, nu le duceți grija. Marele salt înainte il fac MAPN – al cărui buget crește cu 48% – și MAI – cu 20%. După cum vedem ne pregătim de vremuri grele. Amenințările din jurul României au deschis punga bugetului pentru ministerele de forță", continuă Tănase.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.